Forskarna och Dansmästaren laddar för framtiden

Valeria vid en laddstation

Valeria Castelluccis forskargrupp undersöker möjligheten att göra Dansmästaren till en energigemenskap. Foto: Mikael Wallerstedt

Framtidens energi kan lagras i elbilsbatterier. Det visar ett forskningsprojekt som pågår i ett vanligt bostadshus, några stenkast från Ångströmlaboratoriet vid Uppsala universitet.

valeria utanför parkeringshuset

Valeria Castellucci, forskare vid Institutionen för elektroteknik. Foto: Mikael Wallerstedt

Ett till synes vanligt bostadshus fungerar som pilotprojekt för forskare. Dansmästaren i Uppsalastadsdelen Rosendal är en multifunktionell byggnad, inte bara för att den rymmer såväl studentlägenheter och livsmedelsbutik som en parkeringsanläggning med 60 smarta laddstationer för elbilar.

En forskargrupp undersöker möjligheten att göra Dansmästaren till en energigemenskap. Förutom Uppsala universitet är både kommunen och näringslivet med på tåget.

– Ett syfte med projektet är att stärka det lokala kraftnätets resiliens, säger Valeria Castellucci, biträdande universitetslektor vid Institutionen för elektroteknik; Elektricitetslära vid Uppsala universitet, som driver en av flera studier med koppling till Dansmästaren.

Kapacitetsbrist i elnätet

Uppsala och flera andra regioner i södra Sverige har kapacitetsbrist i elnätet och nya lösningar behövs för att använda elnätet mer effektivt.

Dansmästaren har en stor solcellspark och en avancerad batterianläggning för lagring av egenproducerad el. Valeria Castellucci och hennes kollegor forskar om optimerad användning av förnybar energi och elbilsladdning med ”vehicle to grid”-teknik.

– Det innebär att du kan mata tillbaka den energi som lagras i elbilens batterier till elnätet när elbilen är ansluten till en laddstation. Vi kommer att se mer och mer eldriven transport i framtiden och smart laddning kan alltså vara en lösning på andra problem, som lokalt effektbehov, säger hon.

Högaktuella utmaningar

Projektet Dansmästaren knyter med andra ord an till högaktuella utmaningar som finns såväl i närområdet som internationellt. Valeria Castellucci upplever ett stort intresse hos såväl offentlig som privat sektor.

– Vi får många studiebesök, nu senast var det Region Uppsala. Det känns bra att vi forskare inte är ensamma på den här resan.

elbildsladdare

forskarna inga förhandsuppgifter om vilka som parkerar där och vilka fordon de laddar. Foto: Mikael Wallerstedt

Det som gör Dansmästaren unikt som projekt är just att eftersom fastigheten ägs av kommunen och används av allmänheten har forskarna inga förhandsuppgifter om vilka som parkerar där och vilka fordon de laddar. Dessutom möjliggör integrationen av förbrukningen från studentlägenheter och en livsmedelsbutik en optimering av mikronätets konsumtion.

– Det är väldigt ”hands on”, ett bra sätt att angripa en komplex fråga. Vi vill vara i frontlinjen för framtidens energi, säger Valeria Castellucci.

Öppnar för bättre samverkan

Att ingå i styrkeområdet Fossilfri energi öppnar också för bättre samverkan inom akademin, något som Valeria Castellucci ser som nödvändigt för att kunna bidra till en mer hållbar framtid.

– Vi måste också utforska exempelvis beteendevetenskapliga och sociotekniska aspekter. Styrkeområdet gör det lättare att närma sig varandra, säger hon.

Sigrid Asker

Prenumerera på Uppsala universitets nyhetsbrev

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin