Home and Consumer Studies for Teachers in Compulsory School 1
30 credits
Reading list, Bachelor's level, 2HK072
A revised version of the reading list is available.
Main group 1
- Aléx, Peder, Konsumera rätt - ett svenskt ideal: behov, hushållning och konsumtion, Lund, Studentlitteratur, 2005
- Amcoff, Elisabet, Riksmaten - vuxna 2010-11: Livsmedels- och näringsintag bland vuxna i Sverige, Uppsala, Livsmedelsverket, 2012
- De Ron, Lena; Feldt, Maria, Lära och bedöma i hem- och konsumentkunskap.: den systematiskt planerande läraren Handboken, [Sverige], hkforum.se, [2017]
- De Ron, Lena; Feldt, Maria, Lära och bedöma i hem- och konsumentkunskap Lgr 11: [att utveckla och synliggöra förmågor i undervisningen], [Lidingö], Maria Feldt, cop. 2013
- Diskussionsunderlag till kursplanen i hem- och konsumentkunskap, Skolverket, 2011, Fulltext
- Edman, Stefan, Bilen, biffen, bostaden: hållbara laster - smartare konsumtion: slutbetänkande, Stockholm, Fritzes offentliga publikationer, 2005
- Ekström, Louise; Sandberg, Helena, "Reklam funkar inte på mig-": unga, marknadsföring och internet, Köpenhamn, Nordiska ministerrådet, 2010
- Enghardt Barbieri, Heléne; Pearson, Monika; Becker, Wulf, Riksmaten - barn 2003: livsmedels- och näringsintag bland barn i Sverige, Uppsala, Livsmedelsverket, 2006
- Hjälmeskog, Karin, Lärarprofession i förändring: från "skolkök" till hem- och konsumentkunskap, Lärarförbundets ämnesråd för hushållsvetenskap, 2006, Lärarprofession i förändring
- Marklinder, I. et al., Home Storage Temperatures and Consumer Handling of Refrigerated Foods in Sweden, Journal of Food Protection, 2004
- Kommentarmaterial till kursplanen i hem- och konsumentkunskap, Stockholm, Skolverket, 2011
- Lange, Marie; Göranzon, Helen; Marklinder, Ingela, Teaching Young Consumers' - food safety in home and consumer studies from a teacher's perspective, International Journal of Consumer Studies, 2014
- Lindblom, Cecilia; Erixon Arreman, Inger; Hörnell, Agneta, Practical conditions for Home and Consumer Studies in Swedish compulsory education: a survey study, International Journal of Consumer Studies, 2013
- Nylander, Annica et al., Livsmedelsvetenskap, 2., [rev. och uppdaterade] uppl., Lund, Studentlitteratur, 2014
- Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011, Stockholm, Skolverket, 2011
- Läroplan för grundsärskolan 2011, Stockholm, Skolverket, 2011
- Marklinder, Ingela, "Hot spots" - hygieniskt kritiska punkter i privata hem. En pilotstudie.: Forskningsrapport, Institutionen för hushållsvetenskap, Uppsala universitet., 2000
- Nordiska näringsrekommendationer 2012, Livsmedelsverket, 2013, Fulltext
- Warensjö Lemming E et al., Riksmaten ungdom 2016-17, Statens Livsmedelsverk, 2018, https:/
/ www.livsmedelsverket.se/ globalassets/ rapporter/ 2018/ 2018-nr-14-riksmatenungdom-huvudrapport_del-1-livsmedelskonsumtion.pdf - Råd om bra matvanor - risk- och nyttohanteringsrapport, Livsmedelsverket, 2015-04-27
- Brunosson, Albina et al., To use a recipe - not a piece of cake. Students with mild intellectual disabilities' use of recipes in home economics, International Journal of Consumer Studies, 2014
- Hjälmeskog, Karin; Höijer, Karin, Didaktik för hem- och konsumentkunskap, Gleerups Utbildning AB, 2019
- Rapport-2019-12-konsumentverkets-matsedel-konsumentverket.pdf, 2020
- Rapport-2019-11-konsumentverkets-berakningar-av-referensvarden-konsumentverket.pdf, 2020
- Liten laghund 2019: viktiga lagar på konsumentområdet, Tionde upplagan, Karlstad, Konsumentverket, [2019?]
- Johansson, Ulla; Stubbendorff, Anna, Näring och hälsa, 4 uppl., Studentlitteratur AB, 2020
- Backman, Jarl, Rapporter och uppsatser, 3., [rev.] uppl., Lund, Studentlitteratur, 2016
- Bryman, Alan, Samhällsvetenskapliga metoder, Upplaga 3, Stockholm, Liber, [2018]