Fibro-Resp – Utvärdering av andningsfunktion hos kvinnor med fibromyalgi.

Projektet Fibro-Resp syftar att undersöka respiratorisk funktion och eventuella bakomliggande orsaker till förändrat andningsmönster samt påverkan på fysisk funktion hos personer med fibromyalgi.

Beskrivning

Projektet Fibro-Resp – Utvärdering av andningsfunktion hos kvinnor med fibromyalgi. Fibromyalgi är en kriteriediagnos som saknar genes. Spridd smärta är kardinalsymtom men patientgruppen uppvisar också en bred symtombild från olika psykologiska manifestationer till fysiologiska avvikelser jämfört med friska kontroller. Personer med regional smärtproblematik har rapporterats ha en förändrad respiratorisk funktion med tecken på överventilation. Respiratorisk funktion vid mer generell smärta som vid fibromyalgi är mindre studerat. Enstaka studier indikerar från olika perspektiv att en påverkad respiratorisk funktion kan förekomma, men det saknas en övergripande bild och kunskap om eventuell betydelse utifrån den multifaktoriella symtombild som föreligger. Huvudsyftet med detta projekt är att undersöka respiratorisk funktion och eventuella bakomliggande orsaker till förändrat andningsmönster samt påverkan på fysisk funktion hos personer med fibromyalgi.

Resultaten från projektet visar att dysfunktionell andning kan förekomma hos vissa kvinnor med fibromyalgi. En subgrupp påvisade en potentiell kompenserad respiratorisk alkalos, vilket indikerar ett mer kroniskt förändrat andningsmönster med begynnande brist på basiska metaboliter. Resultaten av blodgasanalysen överensstämde med ett andningsmönster bestående av hyperventilation i patientgruppen som påvisades i studie tre. Både upplevd stress och rörlighet i bröstkorgen kan vara faktorer som påverkar respirationen i den här patientgruppen. Vidare kunde vi se att andningsfrekvens och rörlighet i bröstkorgen hade en medierande effekt på fysisk uthållighet, samt att rörlighet i bröstkorgen även hade en medierande effekt på benstyrka i patientgruppen.

Utifrån resultaten introduceras en modell där stress som psykologisk faktor och rörlighet i bröstkorgen som biomekanisk faktor genererar hyperventilation. Hyperventilationen ger i sin tur upphov till hypocapni och respiratorisk alkalos på kort sikt, vilket i sig kan påverka kroppsliga funktioner. Som en reaktion uppstår en kompensatorisk metabol acidos som kan vara den drivande mekanismen, och som en effekt av det en vänsterförskjutning av syre-hemoglobindissociationskurvan vilket genererar syrebrist ute i vävnaden med ytterligare konsekvenser som bland annat tvingar fram anaerob energiutvinning. Det skulle kunna utgöra underlag för att förklara en del av den funktionssvikt som ses vid såväl fysisk som mentala ansträngningar hos personer med fibromyalgi. Detta kan ha klinisk betydelse avseende omhändertagande av dessa patienter och för att optimera behandling. Att mäta rörlighet i bröstkorgen kan vara ett enkelt och kostnadseffektivt sätt att identifiera dessa patienter.

Projektet har pågått sedan 2017 där datainsamling genomfördes fram till 2023. Kent Jonsson är doktorand i projektet och planeras disputera under 2025. Planering finns för uppföljande post-doc studier.

 

Ta bort denna layout + textmodul om stycket inte behövs.

Projektmedlemmar

Projektledare: Magnus Peterson
Medarbetare: Kent Jonsson

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin