Ökad självrapporterade energi direkt efter ett träningspass hos kvinnor med bröstcancer som får cytostatikabehandling
Johnsson A, Sjövall K, Demmelmaier I, Wagner P, Olsson H, Tornberg ÅB.
Institutionen för kliniska vetenskaper, Lund, Lunds universitet
Verksamhetsområde Onkologi, Skånes Universitetssjukhus
Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap, Uppsala universitet
Institutionen för hälsovetenskaper, Lunds universitet
Publicerad i European Journal of Oncology Nursing. 2022 Jun;58:102149.
Bakgrund
Regelbunden fysisk aktivitet och träning har många positiva effekter när man fått bröstcancer, exempelvis så minskar behandlingsbiverkningar såsom cancerrelaterad fatigue (trötthet), nedsatt kondition och muskelstyrka samt oro. Många kvinnor är minskar sin fysiska aktivitetsnivå efter att de fått bröstcancer jämfört med före diagnos, en av anledningarna till det är just trötthet och andra behandlingsbiverkningar. I en tidigare studie har vi sett att energi ökar direkt efter ett träningspass som utfördes under första veckan efter cytostatika i början av behandlingsperioden.
Syfte
För att kunna ge bättre information och motivera kvinnor med bröstcancer att träna behövs mer förståelse för hur träning upplevs. Syftet var därför att få kunskap om hur upplevelsen av energi, stress, illamående och smärta förändrades direkt efter ett enstaka träningspass utfört vid olika tidpunkter under cytostatikabehandling.
Metod
Fyrtiosex kvinnor med bröstcancer och som behandlades med cytostatika och tränade i PhysCan deltog i denna tilläggsstudie. Vi undersökte hur självrapporterad energi, stress, illamående och smärta förändrades från före ett träningspass till direkt efter när det utfördes i början respektive slutet av cytostatikabehandlingsperioden.
Resultat
Resultatet visade att energi ökade direkt efter ett träningspass vid tre av de fyra tidpunkterna för mätning, ökningen var störst när energin var som lägst före träningen. Vid mätning tre timmar efter passet var energin på samma nivå som före. Stressen minskade vid träning i början men inte i slutet av behandlingsperioden. Gällande illamående och smärta uppmättes inga förändringar.
Slutsatser
Vi har fått ny kunskap om hur energi, stress och illamående upplevs direkt efter ett
träningspass vid träning under en period av cytostatikabehandling. Denna nya kunskap kan gagna framtida patienter genom att bidra till ökad motivation för fysisk aktivitet och träning även när tröttheten periodvis kan kännas som ett hinder.