Sväljfunktion vid huvud/halscancer - en longitudinell studie
Vi undersöker sväljförmåga och nutritionsstatus i ett longitudinellt perspektiv hos patienter som behandlats för huvud/hals cancer.
Grundinformation
- Finansiär: Centrum för forskning och utveckling Gävleborg
Beskrivning
Vetenskaplig frågeställning: Syftet med föreliggande studie är att genom en retrospektiv journalstudie av patienter som erhållit behandling för huvud/hals cancer medelst (kemo)radioterapi och i förekommande fall kirurgi, att hos dessa utvärdera sväljförmåga och nutritionsstatus i ett longitudinellt perspektiv. Ett andra syfte är att undersöka hur förändringar i sväljfunktion och oralt matintag korrelerar med förekomst av aspirationspneumoni, fysisk kapacitet och överlevnad. Målet är att öka kunskapen om strålbehandlingens långsiktiga effekter på kritiska organ och organdelar i huvud- och halsområdet samt förbättra förutsättningarna för rehabilitering.
Vi planerar även att studera om fraktionering (stråldos per tillfälle), total stråldos, strålvolym och strålbehandlingsteknik inverkat på sväljförmågan.
Primära frågeställningar
- Hur vanligt förekommande är svälj- och röstpåverkan?
- När i tid ses återhämtning av sväljförmåga och/eller röstfunktion?
- Hur många klarar att försörja sig per os under och efter behandlingen?
- Hur stor andel fick aspirationspneumoni?
- Hur många får och hur länge behålls nasogastrisk sond/PEG?
- Finns det diagnosspecifika skillnader i sväljförmåga?
Sekundära frågeställningar
- När avslutas kontakten med den onkologrelaterade sjukvården?
- Hur har strålrelaterade faktorer som fraktionering, total stråldos, total strålvolym och strålbehandlingsteknik varierat över tid?
- Hur stor andel har haft kontakt med logoped?