Miljonbidrag till forskningsprojekt om hjärnsjukdomar

Mikroskopbild på en hjärnorganoid som ser ut som ett lila klot med vita och rosa detaljer

En 300 dagar gammal hjärnorganoid som har odlats med humana endotelceller (rosa). Celler som syns i vitt är astrocyter.

Forskare vid IGP har tillsammans med kollegor från Uppsala, Göteborg och Linköping tilldelats 60 miljoner kronor från Stiftelsen för strategisk forskning (SSF) för att studera hjärnsjukdomar och utveckla nya behandlingar. Projektet är ett samarbete mellan åtta forskargrupper och två företag.

Tolv personer som sitter runt flera mindre bord och tittar mot kameran

Forskarna som medverkar i CNSx3-projektet

Det finansierade forskningsprojektet kallas ”CNSx3: Transformativa modeller för hjärnans sjukdomar” och har som mål att utveckla nya banbrytande behandlingar mot de allvarliga sjukdomarna hjärncancer och kärlmissbildningar i hjärnan. För att nå dit kommer forskarna att ta fram nya modeller för sjukdomarna med hjälp av tre tekniker tillsammans – organoidkulturer i vätskekretsar, patientspecifika biobanker och avancerad beräkningsmetodik. De kommer också att utnyttja maskininlärning för att hitta nya behandlingar och skräddarsy terapier för enskilda patienter.

Projektet CNSx3 leds av Sven Nelander vid IGP och kommer att genomföras av en grupp forskare med kompletterande expertis samt representanter från två företag. De kommer att samarbeta med patientorganisationer och partner i Europa för att utveckla metodiken och använda den på bästa sätt.

– Vi är otroligt glada att få ett så här stort bidrag från SSF. Det ger oss möjligheter att studera de aktuella sjukdomarna på nya sätt och identifiera nya behandlingsmetoder som vi hoppas kommer att förbättra prognosen för drabbade patienter, säger Sven Nelander.

Forskningsbidraget från SSF ingår i deras pågående satsning på multidisciplinära forskningscentra. Arbetet i projektet kommer att starta den 1 januari 2025.

Om CNSx3

Deltagande forskare:

  • Uppsala universitet: Sven Nelander, Niklas Dahl, Peetra Magnusson, Fredrik Swartling (institutionen för immunologi, genetik och patologi) och Maria Tenje (institutionen för materialvetenskap)
  • Linköpings universitet: Daniel Aili
  • Göteborgs universitet: Rebecka Jörnsten
  • Chalmers tekniska högskola: Philip Gerlee

Prenumerera på Uppsala universitets nyhetsbrev

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
youtube
linkedin