Offentlig rätt
Offentlig rätt handlar om studiet av den juridik som reglerar det allmänna och det allmänna i förhållande till enskilda. Ämnet omfattar främst konstitutionell rätt och förvaltningsrätt och det kan konstateras att offentlig rätt idag anses inkludera europarätt och mänskliga rättigheter. Även medicinsk rätt, migrationsrätt och delar av miljörätt ingår i den offentliga rätten – ämnen som är förankrade i det som brukar kallas för speciell förvaltningsrätt. För att kunna erbjuda en bred och stimulerande seminariemiljö samarbetar forskarna inom de olika ämnena i ett gemensamt högre seminarium i offentlig rätt.
Forskarna inom offentlig rätt har aktiva samarbeten med andra forskningsmiljöer inom och utanför rättsvetenskapen. Vi medverkar också i utredningar och tar emot uppdrag från myndigheter och organisationer. Genom läroböcker och antologier bidrar vi till kunskapsuppbyggnaden.
Vi arbetar för att säkra en bred och djup forskningsförankring i den offentliga rätten (inkl. förvaltningsrätt och konstitutionell rätt) i relation till såväl europarätten och folkrätten som mänskliga rättigheters utveckling. Vi står för en praktisk relevant forskning som också visar teoretisk och metodologisk medvetenhet.
Juridiska institutionen är värdinstitution för det fakultetsöverskridande Institutet för utbildningsrätt och Centrum för polisforskning, där flera av forskarna i offentlig rätt har ledande uppdrag och medverkar som forskare. Vi samarbetar också mångvetenskapligt i CIRCUS regi och vid andra fora och centra vid Uppsala universitet.
Aktuell forskning
Vid fakulteten finns projekt i offentlig rätt som spänner över såväl nationella som internationella perspektiv på den offentliga rätten. Pågående projekt behandlar bland annat artificiell intelligens, dataskydd och personlig integritet (informationsfrågor), styrning av offentlig förvaltning, tillsynsfrågor, sanktionsfrågor, välfärdsstatens juridik, medicinsk rätt och psykiatrirätt samt medborgarskapsfrågor.
Flera av forskarna i den offentliga rätten är också involverade i olika regeringsuppdrag som handlar om att skapa utbildningsmaterial och utbilda offentligt anställda i mänskliga rättigheter.
Kontaktpersoner
Nätverk
Institutet för utbildningsrätt
Centrum för mångvetenskaplig forskning om religion och samhälle
Centrum för mångvetenskaplig forskning om rasism
Centrum för polisforskning
Nordiska Administrativa Förbundet (NAF)
Göteborg Lund/Uppsala Migration Law Network (GL/UMIN)
Uppsala Human rights research network
Forskare
Patrik Bremdal, docent och universitetslektor
Katia Cejie, professor
Anna Jonsson Cornell
Katia de Vries, universitetslektor
Victoria Enkvist, docent och universitetslektor
Therése Fridström Montoya, docent och universitetslektor
Ingrid Helmius, universitetslektor
Sara Holmström, doktorand
Matilda Hopfgarten, doktorand
Sonja Karlsson, doktorand
Moa Kindström Dahlin, docent och universitetslektor
Elisabeth Lehrberg, docent och universitetslektor
Lotta Lerwall, professor
Anna-Sara Lind, professor
Sara Lundberg, doktorand
Olle Lundin, professor
Peter Ramsjö, doktorand
Annika Rejmer, docent och universitetslektor
Mikael Ruotsi, universitetslektor
Love Rönnelid, forskare
Caroline Taube, docent och universitetslektor
Forskningsprojekt
- En likvärdig skola
- Samtycka genom annan? Om likhet inför lagen genom assisterat beslutsfattande
- High-Conflict Families of Divorce- en studie av föräldrar, deras vårdnadskonflikt samt en effektanalys av tre handläggningsmodeller
- Direkta skatter och sociala avgifter i gränsöverskridande situationer
- Artificial Intelligence, Democracy and Human Dignity
- High-Conflict Families of Divorce- en studie av föräldrar, deras vårdnadskonflikt samt en effektanalys av tre handläggningsmodeller
- Socialförsäkringens författningsberedskap