Regler och rättigheter
Alla vid universitetet har ansvar för att bidra till en god arbetsmiljö. Vilka rättigheter och skyldigheter har jag som student? Vad gäller för min arbets- och studiemiljö? Vad betyder lika villkor? Och vart jag vänder jag mig om jag har frågor eller behöver hjälp?
Examination
Bra att veta om tentamen, examensarbete och reglerna vid examination.
Studieuppehåll
Om du behöver göra uppehåll i dina studier ska du ansöka hos din institution om studieuppehåll.
Studentinflytande
Som student har du rätt att vara med och påverka din studiesituation på en mängd olika nivåer i olika organ.
Vart kan jag vända mig?
Vänd dig i första hand till någon på din institution om du har frågor angående din studie- och arbetsmiljö eller lika villkor. Det kan vara studievägledare, lärare, programsamordnare eller studierektor. Universitetsövergripande funktioner vid universitetet som du kan vända dig till är:
- Studie- och karriärvägledare: Vägledarna erbjuder dig samtal och stöd kring dina funderingar om studier och karriär.
- Samordnare för riktat pedagogiskt stöd: Om du har en varaktig funktionsnedsättning kan du få stöd under din studietid.
- Betygsombudsmän: Om du anser att examinationen eller betygssättningen har gått oriktigt till kan du vända dig till betygsombudsmännen.
- Universitetsjurister: Vänd dig till universitetets jurister om du har studenträttsliga frågor eller frågor rörande disciplinärenden
Om du blivit utsatt för trakasserier eller oönskat beteende
- Prefekten på institutionen har ansvar för att utreda trakasserier och oönskat beteende på institutionen. Prefekten ansvarar för att trakasserierna upphör.
- Studievägledaren har tystnadsplikt. Vill du göra en anmälan kan studievägledaren vara ett stöd i detta.
- Du kan också prata med till exempel en lärare eller studierektor eller någon annan i universitetets personal som du har förtroende för.
Om du behöver prata med någon om hur du mår
Studenthälsan har kuratorer och psykologer som du kan prata med om du mår dåligt.
Om du har ett klagomål eller vill anmäla missförhållande
Vill du klaga på något som rör dina studier eller har du misstankar om missförhållanden vid universitetet? Läs om hur du kan framföra klagomål eller anmäla missförhållande.
Stöd och råd av studentkårerna
Studentkårerna har fakultetssamordnare, studiebevakare och studerandeskyddsombud som arbetar med råd och stöd till studenter i arbetsmiljö- och studierelaterade ärenden.
Det finns även student- och doktorandombud som svarar på vilka regler och rättigheter som gäller vid universitetet. De ger råd och hjälp att lösa problem som uppstått relaterade till din utbildning.