Campuskort
Campuskortet är ett personligt multifunktionskort med foto för inpassering, tillträde till lokaler och utskrifter med mera. Alla som studerar eller arbetar vid universitetet ska ha ett campuskort.
För att du ska kunna beställa ett kort måste du ha en aktuell registrering och aktiverat ditt användarkonto vid Uppsala universitet.
Du beställer campuskort via en serviceportal som du loggar in på. Då du gjort din beställning meddelas du via e-post när du kan hämta ut ditt kort vid receptionen på campus. För att hämta ut ditt campuskort behöver du kunna visa godkänd ID-handling och ha en aktuell kursregistrering.
Varför ett campuskort?
Universitetets lokaler är inte offentliga, men av praktiska skäl hålls stora delar av dessa öppna under en stor del av dygnet. Ett kort som visar på att de som vistas i våra lokaler verkligen har behörighet bidrar till ökad trygghet. Flertalet lärosäten i Sverige har campuskort.
Campuskortet som lånekort
Campuskortet kan också fungera som lånekort på universitetsbiblioteket i Uppsala. För att det ska fungera som lånekort måste du registrera dig som låntagare.
Så här får du ditt campuskort
Läs igenom regler och vad som gäller för campuskortet innan du loggar in på serviceportalen första gången:
1. Godkänn reglerna
Du måste först godkänna Uppsala universitets regler för att erhålla ditt campuskort. Läs igenom reglerna innan du väljer "Yes" i rullgardinsmenyn för att bekräfta att du godkänner dem.
2. Välj PIN-kod
För att du ska kunna använda kortet som passerkort till datorsalar och ytterdörrar efter stängningsdags, måste du välja en PIN-kod. Koden måste ha fyra siffror. Välj en kod du kommer ihåg. Skriv in koden i fältet ”PIN” som finns under fliken "Redigera min data”.
3. Ladda upp foto
Ladda upp ett foto i filformat png eller jpg, max 2 MB. I och med att du laddar upp fotot godkänner du att Uppsala universitet får använda det, dock enbart till detta ändamål.
Fotot ska, så långt det är möjligt, likna ett passfoto. Det insända fotot kommer att genomgå en granskning innan campuskortet produceras. Vänligen följ kraven så det inte skapar onödigt långa köer i fotogranskningsprocessen.
- Fotot ska avbilda kortinnehavaren och vara välliknande.
- Fotot får vara högst ett år gammalt.
- Endast huvudet ska avbildas.
- Hela ansiktet ska synas och vara avbildat rakt framifrån.
- Blicken ska vara riktad mot kamerans lins.
- Ögonen ska vara öppna och väl synliga. Glasögon får inte ge reflexer eller skuggor.
- Endast färgfotografier är godkända.
- Bakgrunden ska vara ljus och neutral, ansiktet ska vara jämnt belyst och det får inte finnas skuggor i bakgrunden.
- Huvudbonad får endast bäras av medicinska eller religiösa skäl.
- Bilden ska ha god skärpa.
- Mörka eller färgade glasögon får inte bäras.
Här följer de mest vanliga felen på bilder som inte uppfyller kraven:
När du godkänt reglerna, valt PIN-kod och laddat upp ett korrekt foto klickar du på ”Skicka”.
Logga in i portalen
När förutsättningarna är uppfyllda får du ett mejl från oss som påminner om att du ska beställa ett campuskort via portalen. Detta mejl kommer att skickas till den e-postadress som finns angiven för dig i studieregistret Ladok. Om du har aktiverat vidarebefordran från din student-e-post till en annan adress, ska meddelandet finnas där.
Kan du inte logga in?
Om inloggningen inte lyckas kan det bero på att du ännu inte är registrerad på din kurs. Kontrollera att du är registrerad, vänta till dagen efter och pröva sedan att logga in på nytt.
Distansstudier eller avslutade studier?
Du som läser på distans och vistas i universitetets lokaler endast enstaka dagar, eller som avslutat dina studier, behöver inte kvittera ut något campuskort.
Observera att om du vill kunna låna tryckt material på universitetsbiblioteket krävs dock ett campuskort.
Kontakt och support
Kontakta servicefunktionen, som reception eller service center, på ditt campus om du har frågor om kortet.
Vid tekniska problem, kontakta IT-support via mejl eller telefon 018‑471 44 00.
Om du tappar bort ditt campuskort ska du spärra det snarast möjligt. Du kan själv spärra ditt kort i serviceportalen. Du kan också vända dig till servicefunktionen på ditt campus för att få hjälp med att spärra kortet.