Tentamen
Tentamen, eller tenta som det kort också kallas, är ett muntligt eller skriftligt prov som du går igenom efter avslutad kurs eller efter ett moment i en kurs. Om du ”kör” på en tenta, det vill säga om du får underkänt, kan du göra ett nytt försök vid ett senare tillfälle, på en så kallad omtentamen.
Anmälan till tentamen och omtentamen
Du måste alltid anmäla dig till tentamen - det gäller både ordinarie tentamen och omtentamen. Anmälan sker i Ladok senast 12 dagar före tentamensdagen. Om du inte har anmält dig får du inte tentera. Alla tentor som skrivs i de gemensamma tentamenslokalerna vid Uppsala universitet ska skrivas anonymt. Vid anmälan får du ett kodnummer som du ska använda istället för ditt personnummer.
Ibland skiljer sig anmälningsrutinerna åt mellan olika institutioner.
Avanmälan
Det är viktigt att du avanmäler dig till tentamen om du inte avser att utföra den. För att undvika kostnader som uppstår för vakter, material och salar måste avanmälan ske senast sista anmälningsdagen, normalt 12 dagar innan tentan.
Har du särskilda behov vid tentamen?
Om du har särskilda behov vid tentamen kan det finnas möjlighet för anpassningar. Det kan vara att få förlängd skrivtid, genomföra muntliga prov istället för skriftliga eller få enskilt rum om du har allvarliga allergier. Universitetet har en tentamenslokal på Klostergatan 3 för studenter med särskilda behov.
E-tentamen
E-tentamen innebär att du skriver din tentamen på en dator i stället för på papper, hemifrån eller i en tentamenslokal. Läs om hur det går till att skriva en e-tentamen.
Tentamen på annan ort
Studenter vid Uppsala universitet
Som student vid Uppsala universitet kan du om det finns synnerliga skäl få tentera på annan ort i Sverige eller utomlands, än den ordinarie. Det kan endast ske på ett lärosäte. Institutionen beslutar om det är möjligt.
Studenter vid annan högskola/universitet
Är du inte student vid Uppsala universitet och vill göra din tentamen här måste du själv hitta en tentamensplats som en institution kan boka in dig på. Dessutom brukar tentan behöva gå av stapeln vid samma tidpunkt som din egen. Det kan vara knepigt att hitta en plats. Ett tips är att börja med att kolla med den institution som ger samma ämne som du själv läser.
Tentera gammal kurs
Kontakta institutionen om du ska tentera en gammal kurs som inte längre ges eller om du inte längre har ett aktivt studentkonto.
Bön under tentamen
Om du behöver be under salstentamen får du sitta kvar på din plats och be i stillhet. För tentamina som anordnas i de av den centrala tentamenssamordningens bokade lokaler finns ingen möjlighet att erbjuda särskilda rum för bön. Om tentamen sker på institutionen kan du fråga där om det finns möjlighet att anordna tillfälle för bön under tentamen.
Fusk
Tentamensvakterna övervakar noggrant varje tenta som skrivs. Om det föreligger misstanke om fusk tas kontakt med studenten och eventuellt otillåtet material granskas. Läs mer om fusk.
Hämtning av tentor
Hämtning av tentor sker på respektive institution eller fakultet. Det kan vara via receptionen, läraren eller studentservice. Ta med dig din kod när du hämtar ut tentan.
Om du har gjort en e-tentamen loggar du in i Inspera på exam.uu.se för att se dina svar och eventuella kommentarer från läraren.
Tentamenslokaler
Nedanstående större lokaler är de som oftast används i Uppsala (länkarna leder till karta):
- Bergsbrunnagatan 15: sal 1 och 2
- BMC: B1:3
- Danmarksgatan 30
- Klostergatan 3 (ingång även från Östra Ågatan 19) – tentamenscenter för studenter med särskilda behov. Ta med ditt campuskort så du kommer in i lokalen.
- Råbyvägen 95: sal 1, 2 och 3
Tänk på att ...
- du måste visa giltig legitimation för tentamensvakten
- tillåtna hjälpmedel vid tentamen bestäms av respektive kursansvarig lärare
- ta med mat/dryck
- komma ihåg att ta med dig din anonymitetskod
- komma ihåg ditt studentkonto och lösenord A när du skriver en e-tenta i Inspera Assessment
- komma i tid – om du kommer mer än 30 minuter för sent, får du inte delta i provet.