Språk- och läsresurser

Universitetet erbjuder olika typer av språkliga stöd för dig som student eller doktorand. Vissa stöd är tillgängliga för alla. Andra kan du ansöka om ifall du har en varaktig funktionsnedsättning.

Nedan följer stöd som är tillgängliga för alla som läser vid Uppsala universitet. Vissa tjänster behöver du logga in för att komma åt.

Språkverkstaden

Språkverkstaden erbjuder alla studenter och doktorander vid universitetet vägledning i skriftlig och muntlig framställning. Språkverkstaden handleder i både svenska och engelska.

Lässtudion

Blåsenhusbiblioteket har en lässtudio där det finns en datorplats med olika program och funktioner för dig med läsnedsättning. Behöver du kompendier och artiklar som ljudfil kan du skapa dem med hjälp av datorn i lässtudion.

Talböcker, punktskrift och e-textböcker

Har du en läsnedsättning har du rätt att låna anpassad kurslitteratur som talbok, punktskrift eller som e-textböcker. Genom Universitetsbibliotekets kontaktpersoner kan du få hjälp med anpassning av litteratur.

Läs om bibliotekens stöd till studenter med läsnedsättning

Rättstavningsprogram

SkrivaText är ett program som rättar stavfel och grammatikfel i svensk och engelsk text. Programmet är speciellt utvecklat för personer med dyslexi och läs- och skrivsvårigheter men kan användas för alla som behöver stöd med stavning.

Logga in för att ladda ner SkrivaText

Talsyntesprogram

TorTalk är ett lättanvänt läsverktyg som kan läsa upp alla e-böcker, låsta pdf-filer och text på inskannade bilder. Programmet är speciellt utvecklat för personer med dyslexi och läs- och skrivsvårigheter men kan användas av alla som vill ha ett enkelt läsverktyg.

Det finns även en uppläsningsfunktion genom webbläsaren Microsoft Edge.

Logga in för att ladda ner TorTalk.

Instruktionsvideo för uppläsningsfunktionen i Microsoft Edge (på engelska)

Hörslingor

De flesta av universitetets hörsalar är utrustade med hörslinga. Det finns även små portabla trådlösa hörslingor att låna på alla campusområden. Hörslingorna förvaras i respektive campus huvudreception. Dessa kan användas i till exempel grupprum och seminarierum, som inte är utrustade med fast hörslinga.

Stöd du måste ansöka om

Om du har en varaktig funktionsnedsättning kan du ansöka om riktat pedagogiskt stöd i dina studier, till exempel tolk eller anpassad examination.

Riktat pedagogiskt stöd att ansöka om vid varaktig funktionsnedsättning.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin