Bo i Uppsala

I början av terminerna är det stor konkurrens om studentrummen. Ställ dig därför i kö i så god tid som möjligt. Många studenter säger upp sina rum i början av sommaren. Det kan vara smart att redan då visa dig på bostadsmarknaden.

Det finns flera olika typer av boenden. Du kan till exempel bo i studentkorridor. Där får du antingen ett eget möblerat eller omöblerat rum men delar kök med andra studenter.

Ett annat alternativ är att bo inneboende hos privatpersoner. Uppsala kommun har information om alla typer av bostäder i Uppsala, såväl studentbostäder som andra. Det finns även nationer som har bostäder som är öronmärkta för recentiorer, det vill säga nya studenter.

Nyinflyttad student ligger på golvet bland flyttlådor och med nästan tom pizzakartong på magen.

Bostadsförmedlingar

Uppsala Bostadsförmedling är Uppsala kommuns förmedlare av studentbostäder från hyresvärdarna Uppsalahem och Rikshem. Du kan också söka bostad hos den studentnation du är medlem i.

Nationerna förvaltar nästan 40 % av Uppsalas studentbostäder. Ställ dig i kö på den nation som passar dina önskemål.

Studentboet är en bostadsportal för studenter i Uppsala med lediga bostäder och uppgifter om olika bostadsaktörer.

Uppsala studentkår har information på sin webbplats om allt som har med bostäder att göra, inklusive många nyttiga länkar.

Du kan även hålla utkik på Uppsala akademiförvaltning och Waldenströmska studenthemmet.

Tips för dig som söker studentbostad

Använd dig av ditt kontaktnätverk

Fiska runt bland alla nära och kära och deras kontakter. Kanske finns det någon där som har kontakter i Uppsala eller Visby.

Bostadsannonser

Sök bostadsannonser eller lägg ut en egen.

Inneboende eller boende i andra hand

Om du väljer att bo i andra hand innebär det att du hyr ett rum eller en lägenhet av en privatperson. Se till att skriva kontrakt med din hyresvärd och att föreningen godkänner uthyrningen, det är en trygghet för dig att allt går rätt till.

Var inte kräsen

Ditt första boende i Uppsala blir nog mest troligt inte ditt drömboende. Men du kan alltid leta vidare när du väl har tak över huvudet.

Akta dig för bedragare

Det har förekommit flera fall av bedrägeri i samband med bostadsannonser och särskilt vid terminsstart. Betala aldrig in pengar i förskott. Skriv alltid kontraktet först.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin