Anstånd – att skjuta fram studiestarten
Om du blivit antagen men inte kommer att kunna börja kan du ansöka om anstånd med studiestarten. Det betyder att du ansöker om att få börja på utbildningen en annan termin.
Skäl som ger rätt till anstånd
Vilka skäl som ger rätt till anstånd hittar du i Universitets- och högskolerådets författningssamling. Exempel på skäl är:
- Om du är föräldraledig: bifoga intyg som styrker att du beviljats föräldraledighet under avgörande del av terminen.
Om barnet inte är äldre än ett år räcker det med intyg från Skatteverket som styrker barnets ålder och att du är vårdnadshavare. - Om du väntar barn: bifoga intyg från barnmorska där beräknat födelsedatum för barnet framgår.
- Om du är sjuk: bifoga läkarintyg som styrker att din studieförmåga är väsentligt nedsatt.
- Om du arbetar heltid: bifoga intyg som styrker att din arbetsgivare inte beviljar tjänstledighet för studier.
- Om du ska göra militärtjänstgöring: bifoga din kallelse till grundutbildningen.
Tänk på att dina skäl behöver styrkas med intyg.
Ansökan om anstånd
Vänta med att ansöka tills du har de intyg du behöver så din ansökan är komplett från början. Ansök om anstånd så snart du kan, men det är möjligt att ansöka om anstånd även efter terminsstart.
Du kan även skicka ett brev till Antagningen, Uppsala universitet, Box 256, 751 05 Uppsala.
Om du beviljas anstånd
Om du får anstånd ska du spara beslutet. Ladda upp beslutet på antagning.se i samband med din nya anmälan till den termin då du ska börja på utbildningen. Beslutet om anstånd gäller när du anmäler dig till samma utbildning, på samma studieort och med samma studietakt.
Förlängt anstånd?
Det går inte att ansöka om förlängt anstånd. Däremot kan du, när du sökt och blivit antagen på nytt, göra en ny ansökan om anstånd och bifoga aktuella intyg.