Steg 1: Aktivera ditt studentkonto

Som student vid Uppsala universitet behöver du ett studentkonto. Studentkontot ger dig tillgång till universitetets studentingång, universitetets fasta och trådlösa nätverk, utskriftssystem samt en mängd tjänster som du behöver för dina studier.

Är du ny student ska du först aktivera ditt studentkonto. Det kan du göra ett par dagar efter att du fått det slutgiltiga antagningsbeskedet.

Med ett aktivt studentkonto kan du logga in till de tjänster som universitetet erbjuder, så som lärplattformen Studium och studieregistret Ladok.

Om du har svenskt personnummer

Om du har ett svenskt personnummer kan du aktivera ditt studentkonto genom BankID eller eduID. Om det inte fungerar, kan du aktivera ditt konto med en engångskod.

BankID är det enklaste sättet att aktivera ett konto. Det kan användas både för kontoaktivering och för att hantera befintligt konto.

Logga in med BankID

På eduid.se kan du skapa ditt konto genom att ange ditt personnummer och därefter bekräfta det genom någon av de olika metoder som finns. Så fort du har ett bekräftat eduID kan du använda det för att aktivera ditt studentkonto.

Logga in via eduID

Om du saknar svenskt personnummer

Om du saknar svenskt personnummer, eller om det inte fungerar med antagning.se eller eduID, behöver du en engångskod för att kunna aktivera ditt konto.

Engångskod finns att hämta vid de flesta av våra campus. Tag med giltig fotolegitimation.

Har du inte möjlighet att hämta engångskoden i Uppsala eller Visby ska du mejla universitetets IT-support för att få hjälp. Mejlet ska innehålla

  1. en kopia på din giltiga fotolegitimation (exempelvis ditt pass) och
  2. en kopia på en hushållsräkning adresserad till dig, till exempel en telefonräkning, hyra eller liknande som kan bekräfta din hemadress. Räkningen får inte vara äldre än sex månader.

När IT-support har verifierat din identitet så skickar de en engångskod till dig via post. Du får även instruktioner om hur du går vidare för att aktivera ditt studentkonto. Du får ett mejl när engångskoden har skickats till dig.

Om du har några frågor, eller om du inte kan skicka en kopia på en räkning, så kan du kontakta IT-support.

Logga in med engångskod

Steg 2: Registrera dig

När du har aktiverat ditt studentkonto måste du registrera dig på din kurs för att du ska kunna påbörja dina studier.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin