Multifaktorautentisering

Varje dag utsätts företag och myndigheter för cyberattacker – antalet attacker har dubblerats de senaste åren och utbildningssektorn drabbas av drygt vart tionde intrångsförsök. För att säkra IT-miljön för både studenter och anställda vid Uppsala universitet införs multifaktorautentisering (MFA) för att logga in i studentmejlen och övriga tjänster inom Microsoft 365.

Vad är MFA och varför ska jag bry mig?

Multifaktorautentisering (MFA) är en säkerhetsmetod som kräver att användare verifierar sin identitet genom flera oberoende sätt innan de får tillgång till ett system eller en tjänst. Det kan vara något användaren vet (som ett lösenord), något användaren har (som en mobiltelefon) och något användaren är (som ett fingeravtryck eller ansiktsigenkänning).

Uppsala universitet rekommenderar i första hand mobilapplikationen Microsoft Authenticator för MFA. För att kunna installera appen behöver du ha en kompatibel mobiltelefon. Om du saknar en kompatibel mobiltelefon kan du istället identifiera dig via en webbläsare med hjälp av ett webbläsartillägg som authenticator.cc för Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

Vanliga frågor och svar

Om du har förlorat eller byter ut din telefon behöver den gamla telefonen först avregistrera för användning i Microsoft Authenticator. Det gör du genom att kontakta itsupport@uu.se.

Sedan behöver du installera och aktivera Microsoft Authenticator i din nya telefon genom att följa instruktionerna längre upp på denna sida.

Om du har raderat din Microsoft Authenticator-app behöver du först avregistrera din telefon genom att kontakta itsupport@uu.se.

Sedan behöver du installera om och aktivera Microsoft Authenticator igen genom att följa instruktionerna längre upp på denna sida.

MFA för tjänster i Microsoft 365 använder en dynamisk kontrollmetod baserad på hur ditt konto används. Det analyserar och förutser om ditt konto utsatts för en attack och används för ogiltig access. Det innebär i realiteten att du behöver logga in oftare om du byter dator eller uppkoppling, men mer sällan om du följer ett liknande inloggningsmönster varje dag.

Börja gärna med att läsa igenom guiderna för att aktivera MFA för ditt Microsoftkonto:

Aktivera MFA med mobiltelefon

Aktivera MFA med webbläsare

Fungerar det fortfarande inte går det bra att ta kontakt med IT-supporten: itsupport@uu.se, 018-471 44 00.

Kontakt

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin