DiaMast – om mastcellers inverkan på inflammation och sårläkning hos personer med diabetes typ 2
Svårläkta sår är utöver hjärt-kärlsjukdom en av de allvarligaste komplikationerna vid diabetes, och innebär ofta sänkt livskvalitet, smärta och behov av vård. DiaMast syftar till att kartlägga de faktorer som pågår och påverkar en sårläkningsprocess, med särskilt fokus på studiet av Mastceller.
Beskrivning
DiaMast-projektet är s.k. translationell forskning, ”from bedside to bench – and back”, i samarbete mellan forskargruppen allmänmedicin och Institutionen för medicinsk biokemi och mikrobiologi (IMBIM). Diabetes ger i det långa perspektivet upphov till negativa konsekvenser för kroppens vävnader. Förutom risk för skador på kärl och nerver (med åtföljande ökad risk för bl.a. hjärtinfarkt, stroke, njurskador, nedsatt känsel och nedsatt syn), är en vanlig komplikation vid diabetes att sårläkningen är kraftigt försämrad. Dessa svårläkta sår och den associerade smärtan utgör stort lidande för patienten. Den resurskrävande behandlingen av dessa sår utförs till största delen av primärvårdens distriktssköterskor. Risken för rupturer av senor ökar också, och även läkningsprocessen av dessa är försämrad. De bakomliggande orsakerna till detta är ofullständigt kända, men man har på senare tid insett att ospecifik inflammation kan utgöra en riskfaktor. Däremot finns det relativt lite kunskap om vilka inflammatoriska mekanismer som pågår i såret.
DiaMast syftar till att bättre kartlägga de faktorer som pågår och påverkar en sårläkningsprocess. Särskilt fokus kommer läggas på studiet av Mastceller som är del av immunförsvaret och kan, när de aktiveras, ge upphov till en kraftig inflammation. Dessutom har de förmåga att utsöndra en rad faktorer som kan påverka en sårläkningsprocess. Det finns indikationer på att de ökar i antal vid diabetes samt att mastcellen kan ha en roll vid sårläkning, men det är däremot inte känt om de påverkar sårläkning vid diabetes, eller om de har en generell roll vid utveckling av diabetesrelaterade skador.
Svårläkta sår är utöver hjärt-kärlsjukdom en av de allvarligaste komplikationerna vid diabetes. Långvariga sår innebär ofta sänkt livskvalitet, smärta och behov av regelbundna insatser från sjukvården. I motsats till behandling av kardiovaskulära komplikationer saknas effektiv behandling av långvariga sår vid diabetes, vilket bidrar till stora socioekonomiska kostnader. I detta projekt vill vi undersöka orsaksmekanismerna bakom den defekta sårläkningen vid diabetes, genom att studera mastcellers roll i sårläkningen och om vi kan förbättra sårläkningen genom att farmakologiskt påverka inflammation relaterat till mastcellerna.
Övergripande tidsram för projektets doktorand är 2025 -2032, med insamling av data 2025 – 2030 parallellt med databearbetning och vetenskapliga presentationer.
Samarbetsparter
Ta bort denna layout + textmodul om stycket inte behövs.