RheaCell

Allogenic ABCB5-positive dermal mesenchymal stromal cells for the treatment of therapy-resistant complex venous ulcers; allo-APZ2-CVU-III.

Långvariga sår innebär ofta sänkt livskvalitet, smärta och behov av vård. Svårläkta sår är vanligt vid venös insufficiens. RHEACELL GmbH & Co och Uppsala Universitet genomför en fas III RCT-studie av ett biologiskt läkemedel baserat på stamceller som behandling för kroniska venösa bensår; allo-APZ2-CVU-III.

Beskrivning

Svårläkta sår är en vanlig och allvarlig komplikation vid så kallad venös insufficiens, när de blodkärl som skall föra blodet tillbaka från vävnaden har försämrad funktion. Det ökade trycket i vävnaden (i första hand nedre extremiteterna) ger ökad risk för uppkomst av sår, även vid ringa trauma, och läkningstiden är ofta förlängd eller läkningen uteblir. Långvariga sår innebär ofta sänkt livskvalitet, smärta och behov av regelbundna insatser från sjukvården.

I ett samarbete med läkemedelsföretaget RHEACELL GmbH & Co kommer under 2025 genomföras en fas III RCT-studie av ett biologiskt läkemedel baserat på stamceller som behandling för kroniska venösa bensår; allo-APZ2-CVU-III. Projektet utförs vid forskningsmottagningen i Nära vård och hälsa tillsammans med Samariterhemmets akademiska vårdcentral. Detta är en s.k. ATMP-studie (advanced therapy medicinal product) vilket ställer höga krav på kompetens, läkemedelshantering och infrastruktur och är oss veterligen första gången i Sverige som denna typ av studie kan genomföras i primärvård.

Behandling av venösa bensår utgörs idag ffa av kompressionsbehandling, med stödstrumpor och/eller benlindor, i kombination med bandagering. Trots detta kvarstår ofta såren under lång tid, och orsakar både smärta och sänkt livskvalitet för patienten. Den resurskrävande behandlingen av dessa sår utförs till största delen av primärvårdens distriktssköterskor, och omfattningen bidrar till stora socioekonomiska kostnader. Behandling med applikation av stamceller har i förstudier visat mycket lovande resultat. I detta projektet deltar Region Uppsala i en fas III RCT-studie, som potentiellt kan ge tillgång till nya och effektivare typer av läkemedel för ett notoriskt långdraget och svårbehandlat tillstånd.

Projektet har planerats under 2024 och påbörjar inklusion av studiedeltagare under 2025. Detta beräknas pågå under 1-2 år.

Ta bort denna layout + textmodul om stycket inte behövs.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin