Erik Lundström
Adjungerad professor vid Institutionen för medicinska vetenskaper; Neurologi
- E-post:
- erik.lundstrom@neuro.uu.se
- Besöksadress:
- Akademiska sjukhuset
- Postadress:
- Akademiska sjukhuset, ing 85 plan 2
751 85 UPPSALA
- ORCID:
- 0000-0002-5313-9052
Kort presentation
Vetenskaplig vision
Forskning som förändrar behandlingen av stroke.
Ledarvision
Injicera inspiration i människor
Under 2023 planerar vi att starta en randomiserad kontrollerad studi som ska heta Rädda hjärnblödningen. Den handlar om tranexamsyra vid intracerebrala blödningar. Anpassad forskningsplan, se nedan.
Jag var huvudprövare för den akademikerdrivna EFFECTS-studien, Sveriges genom tidernas största (n=1 500) RCT inom stroke.
Du är välkommen att följa mig på Twitter och Facebook.
Nyckelord
- stroke
- akut neurologi
- neurology
- fluoxetine
- plasticity
- randomised controlled trial
- rct
Biografi
Vetenskap
- Adjungerad professor i neurologi vid Uppsala universitet sedan 2022
- Docent i neurologi vid Uppsala universitet 2022
- Docent i neurologi vid Karolinska Institutet 2017
- Principal Investigator i Sverige för studien TICH-3, en studie som vill undersöka om tranexamsyra kan förbättra utfallet efter spontan intracebral blödning. Mer information finns på denna externa hemsida.
- Chief Investigator (huvudprövare) för EFFECTS, Sveriges största randomiserade kontrollerade strokestudie, som bland annat stöds av Vetenskapsrådet. EFFECTS, en akademikerdriven RCT-studie av fluoxetin efter stroke (n=1 500). Studien publicerades i Lancet Neurology augusti 2020
- Doktorsavhandling vid Uppsala universitet, Institutionen för neurovetenskap, Neurologi och rehabiliteringsmedicin. Avhandlingens namn: Spasticity after first-ever stroke kan du ladda end gratis här.
- Läkarexamen vid Uppsala universitet 1993.
Handledning av doktorander till disputation
- Huvudhandledare för två doktorander vid Karolinska Institutet: Eva Isaksson och Ann-Sofie Rudberg. Båda disputerade våren 2021.
- Bihandledare för en doktorand i Tromsö, Norge,Melinda berg Roaldsen, disputerade 2022.
- Bihandledare för Svante Wallmark, disputerade januari 2017, Uppsala universitet.
Handledning av studenter
- 14 studenter vid läkarprogrammet i Uppsala, 9 x 30 hp, 5 x 7,5 hp
- 1 student vid Karolinska Institutet, läkarprogrammet, 30 hp
- 1 student vid Apotekarprogrammet, Sahlgrenska, 30 hp
Undervisning
- Omfattande undervisning (> 400 timmar) för läkarstudenter, sjukgymnaster och sjuksköterskor vid Uppsala universitet. Även undervisat på logopedprogrammet och för biomedicinska analytiker, Uppsala universitet.
- Viss undervisning vid läkarprogrammet, Karolinska Institutet.
Klinisk erfarenhet sedan 2005
- Sektionschef för neurologen, Akademiska sjukhuset. Sedan 1 juni 2023. Aktuell tjänst.
- Överläkare i neurologi och medicinskt ledningsansvarilg läkare på strokeavdelning 85 B, Akademiska sjukhuset under 5 år (april 2018 till maj 2023)
- Sektionsöverläkare strokeavdelning R15, Karolinska Universitetssjukhuset, Solna.
December 2012 - mars 2018.
- Överläkare i neuroloigi, Akademiska sjukhuset 2012.
- Specialistläkare i neurologi, Akademiska sjukhuset. Specialistexamen i neurologi. 2005.
Forskning
Aktuell forskning
Stroke är en folksjukdom. Strokediagnsoen innefattar både proppar (schemiska stroke), intracerebral blödningar och subaracknoidalblödningar. Varje år drabbas cirka 23 000 personer i Sverige. Globalt är incidensen 12 miljoner. Årligen leder stroke till över 100 miljoner förlorade levnadsår.
Varje år insjuknar 1,7 miljoner patienter i en spontan hjärnblödning; bland de som överlever drabbas 1 av 3 av kognitiva problem. I Sverige drabbas 2 700 patienter per år av hjärnblödning. Utöver blodtryckssänkning, finns idag ingen akut medicinsk behandling.
Trots att patienter anger just kognition som det viktigaste forsknings-området, och att den europeiska stroke-organisationen har visat på betydande kunskapsluckor, saknas det randomiserade kontrollerade studier som har undersökt om man kan minska de kognitiva problemen efter en hjärnblödning.
Rädda hjärnblödningen
Vi vill genomföra en randomiserad studie som heter Rädda hjärnblödningen, där vi undersöker om tranexamsyra kan minska död samt de kognitiva problemen som uppstår efter en spontan hjärnblödning. Hälften av patienterna ska få en intravenös infusion med tranexamsyra och den andra hälften placebo. Behandlingen inleds inom 4,5 timmar från insjuknandet.
Hypotesen är att tranexamsyra ska reducerar blodutgjutningens storlek och därigenom minskar den sekundär hjärnskada.
Det primära utfallsmåttet är kognition vid 1 år mätt med skalan Montreal Cognitive Assessment. Rädda hjärnblödningen är inbäddad i Tranexamic acid for Intracerebral Haemorrhage (TICH-3) studien, en pragmatisk fas III prospektiv randomiserad placebo-kontrollerad som syftar till att inkludera 5 500 individer från hela världen. Forskningsplan är skriven i samarbete med huvudprövaren för TICH-3, prof Nikola Sprigg, Nottingham, Storbritannien. Det primära utfallsmåttet för TICH-3 är död inom 7 dagar.
Vi vet att blodutgjutningens storlek är kopplad till kognitiva problem och risken för att utveckla demens.
Tranexamsyra är ett billigt och beprövat läkemedel som har funnits i många år för att minska död och sjuklighet vid allvarliga blödningar. Nyligen visade en studie att det minskade effekten vid traumatisk hjärnblödning.
Eftersom läkemedlet är billigt och patentet har gått ut för många år sedan så tror vi inte att något läkemedelsföretag vill satsa på denna forskning. Istället måste initiativet komma från forskarvärlden.
Om tranexamsyra minskar död och kognitiva problemen efter en hjärnblödning kommer det att öka självständighet och minska vårdbehovet.
Behandlingen kan då snabbt införas i rutinhälsovården, praktiskt taget över hela världen.
Vår plan är att att inkludera minst 180 patients i Sverige.
Vi har startat en hemsida för Rädda hjärnblödningen. Tanken med den är att kontinuerligt uppdatera den med aktuella uppgifter. Texten på denna hemisida är mer övergripande och kommer inte att uppdateras lika ofta.
Motivering till att genomföra studien
Varför behöver vi ytterligare en studie av tranexamsyra vid hjärnblödningar, när den hittills största (TICH-2) var neutral avseende sitt primära utfallsmått?
Vi tror att tid och volym påverkade resultatet.
I TICH-2 inkluderades individerna för sent. Hematomexpansionen hade redan inträffat. I en separat analys kunde man se att deltagare som inkluderades inom 4,5 timmar hade en tendens till bättre utfall (justerat Odds Ratio 0.84 [95 % CI 0.70-1.01]).
Utöver detta, i en analys av de deltagarna med men volym under 60 ml så såg man en tendes till att död inom 7 dagar minskade (usterat Odds Ratio 0,70 [95 % CI 0,43-1,15]; p=0.15). Det är möjligt att behandlingseffekten var utspädd av individer med stora hjärnblödningar, en grupp som redan från början har en dålig prognos, oavsett åtgärd.
Därför anser vi att tranexamsyra fortsatt är värt att studera.
Powerberäkning
Rädda hjärnblödningen har dimensionerats för att upptäcka i medeltal en skillnad på två poäng i Montreal Cognitive Assessment (23 vs 25) mellan de två grupperna med en signifikansnivå på 5 procent (2 sidor), beräknad på en standard deviation på 4,5 och med en power på 80 procent. För detta krävs det 81 individer i varje grupp men för att kompensera för ett bortfall på ca 10 % beräknas vi att det totalt krävs 90 individer i varje grupp. Eftersom randomieringen är i förhållandet 1:1 krävs det då 180 individer.
Inklusionskriterer
- Vuxna (18 år och äldre)
- Spontan intracerebral blödning verifierad med datortomografi eller magnetkamera, inom 4,5 timmar från symtomdebut. Om symtomdebuten är okänd måste individen inkluderas inom 4,5 timmar från det att symtomen upptäcktes.
Exklusionskriterium:
- Om det finns indikation för tranexamsyra
- Patienter som medicinerar med terapeutisk dos av antikoagulantia.
– Patienter som står på warfarin och PK INR ≤ 1,5 kan inkluderas
– Patienter som står på inj sc Fragmin 5 000 E x 1 (eller motsvarande annan lågmolekylär heparin) kan inkluderas
– DOAC-associerad blödning som erhåller PCC kan inkluderas
– Dabigatran-associerad blödning som erhåller Pradaxa kan inkluderas
– Warfarin-associerad blödning som erhåller reverserande behandling kan inte inkluderas
- Glasgow coma scale under 5 poäng
- Hematomvolym över 60 milliliter
- Palliativ vård är beslutad
Interventionen består av tranexamsyra totalt 2 gram; intravenös uppladdningsdos 1 gram följt av 1 gram som infusion under 8 timmar. Kontrollen är placebo (0,9 % natriumklorid) givet på samma sätt.
Beräknad studiestart: 2023. Sista patient att inkludera är beräknad till augusti 2028 med primärt utfall ett år senare. Därefter årlig uppföljning via register till 2038.
Randomisering
För att spara tid har randomiseringen förenklats. Varje center får ett antal behandlings-set med studieläkemedel Randomiseringen kommer att vara stratifierad efter center med permuterade block utifrån centrets storlek. Patienten inkluderas genom att man tar nästkommande numrerade behandlings-set. Med detta system kommer det inte att krävas någon inloggning i ett randomiserings-system.
Baslinjedata matas in inom ett dygn.
Tillverkaren av studieläkemedlet producerar blindade behandlings-set som består av 5 ml glasampuller som innehåller antingen 4 flaskor tranexamsyra 500 mg eller 0,9 procentig natriumklorid (placebo). Patienterna randomiseras i förhållandet 1:1. Förpackningarna ser liknar varandra, även om de inte är identiska.
Primärt utfallsmått
Kognition. Vi mäter kognitionen med en skala som heter Montreal Cognitive Assessment (MoCA).
Sekundära utfallsmått (ursval)
- Säkerhet (död, lungemboli, arteriella blodproppar och epilepsi)
- Funktionsnivå mätt med den modifierade Rankin-skalan (mRS); vi använder oss av den svenska versionen av small modified Rankin Scale (smRSq) för att beräkna mRS
- Livskvalitet, mätt med skalan EQ-5D-5L
- Ångest och depression mätt med skalan Hospital Anxiety Depression Scale (HADS)
- Fysisk aktivitet, frågeformulär: Saltin-Grimby Physical Physical Activity Level Scale (SGPALS)
- Kan ett blodprov efter hjärnblödningen förutsäga vilka som drabbas av kognitiva problem?
Statistiks metod
Analys och presentation följer CONSORT-riktlinjerna. Det primära utfallsmåttet kommer att analyseras utan att data som saknas ersätts. En statistiska analysplan kommer att utvecklas innan databasen låses.
EudraCT nummer
För TICH-3: 2021-001050-62.
Den svenska forskningsgruppen, beskrivning av nätverk och samarbete
Vårt närverk liknar det Internationella Forumet for Acute Care Trialists (InFACT) samarbetet. I InFACT kommer många nationella närverk överens om ett viktigt gemensamt tema och inom detta tema skriver man ett övergripande forskningsprotokoll som tillåter flera studiearmar.
Eftersom Rädda hjärnblödningen är en delstudie av TICH-3 kan vi uppnå flera fördelar: a) Vi behöver inte upphandla ett studieläkemedel, b) vi kan använda oss av samma randomiserings- och CRF-system, c) vi kan använda oss av samma säkerhetskommitté som huvudstudien.
I Sverige kommer vi att använda oss av det nätverk som vi byggde upp för EFFECTS-studien. EFFECTS inkluderade 1 500 patienter från 35 center mellan oktober 2014 och juni 2019. Vi beräknar att ungefär sju av dessa center är intresserade av att vara med i Rädda hjärnblödningen och att vi kan rekrytera ytterligare 3 center.
Den svenska styrkommittén består av erfarna strokeforskare.
- Erik Lundström. Docent, adjungerad universitetslektor och strokeöverläkare vid Akademiska sjukhuset. Tidigare huvudprövare för EFFECTS, en studie som engagerade stora delar av Sverige med 1 500 inkluderade strokepatienter. Dr Lundström byggde upp ett starkt nätverk av kliniska prövare runt om i Sverige som nu kommer att utgöra utgångspunkt i rekrytering av center inom ramen för denna studie.
- Nikola Sprigg. Professor i stroke vid Nottingham University. Prof Sprigg har lång erfarenhet av internationella studier och strokeforskning och var bland annat huvudprövare för TICH-2 som undersökte tranexamsyrabehandling vid intracerebrala blödningar, STEMS-3 som undersökte fysioterapins effekt efter stroke samt Euro-HYP 1 som undersökte hypotermi vid stroke. Nu kommer hon att vara huvudprövare för TICH-3 och ansvarig för det multinationella arbetet.
- Eva Isaksson. Medicine doktor. Trial manager för EFFECTS och över 10 andra randomiserade studier. Dr Isaksson disputerade på en avhandling om hur man driver randomiserade kontrollerade studier.
- Terry Quinn. Prof i strokemedicin i Glasgow. Ledande kognitionsforskare inom stroke.
- Ann-Charlotte Laska. Docent och strokeöverläkare på Danderyds sjukhus. Tidigare prövare för många internationella läkemedelsstudier och ett stort engagemang i strokeforskningen. Dr Laskas breda och djupa erfarenhet inom stroke och forskning, och även kunskap om sjukhusorganisation kommer att ha stor betydelse för genomförandet av denna studie
- Ann-Sofie Rudberg. Med dr/ST-läkare, Danderyd.
- Per Näsman, erfaren statistiker, bl.a. inom EFFECTS.
- Katharina Stibrant-Sunnerhagen, professor i rehabilitering, Göteborg, ordförande för EFFECTS.
- Håkan Wallén, professor i kardiologi samt kunnig inom koagulation.
- Varje lokal PI kommer att erbjudas medförfattarskap, om de bidrar tillräckligt för att uppfylla författarkriterierna.
Informerat samtycke
Patienterna måste inkludera inom 4,5 timmar. Sammantaget ställer detta höga krav på inkluderande läkare och patientinformation.
Majoriteten av patienter med misstänkt stroke inkommer till akuten via ambulans som Rädda hjärnan / stroke-larm. Datortomografin av hjärnan är ofta genomförd inom 15 minuter. Man ser omedelbart om det är en blödning. Eftersom Rädda hjärnblödningen har få exklusionskriterier kommer det att vara möjligt att tillfråga individer inom 30-minuter från det att patienten har anlänt till sjukhuset.
Beslutskapabel patient
Information och medgivande ges i två steg.
STEG 1. Muntligt akutmedgivande inom 4,5 timmar.
En hjärnblödning är ett akut tillstånd och behandlingen är sannolikt effektivare om den initieras snabbare.
Här är det viktiga att informationen är saklig, objektiv och ges i en så lugn miljö som möjlig. Samtidigt är vi medvetna om att de flesta faller kommer information om att när patienten ligger på en brits i en stressande miljö.
Läkaren informerar patienten anhörig om studien genom att högläsa den korta patientinformationen på cirka 300 ord. Information klargör att patienten har drabbats av en hjärnblödning och att utöver den vanliga vården kan patientens delta i en forskningsstudie vars syfte är att undersöka om tranexamsyra kan minska död och hjärnskada.
Patienten får behålla den korta skriftliga informationen (som är uppläst) och får rådrum genom att läkaren lämnar platsen.
Patienten kommer att ges så lång tid de behöver för att avgöra om de vill vara med i studien, men vi rekommenderar att beslut om att inkludera ska ta maximalt 10 minuter. Det kommer att förklaras i termen av att detta är en akutbehandling med ett kort terapeutiskt tidsfönster.
Om patienten inte kan eller vill besluta sig inom den tidsramen, kommer patienten inte att inkludera. När läkaren återkommer har patienten möjlighet att ställa kompletterande frågor. För randomisering krävs endast muntligt medgivande.
Omständigheten runt medgivandet inklusive studieläkemedelsnummer dokumenteras genom en standardiserad anteckning i forskningspersonens medicinska journal (Ink-info; se bilaga i etikansökan).
För att randomiseras och ge studieläkemedlet till försökspersonen krävs endast muntligt medgivande.
STEG 2. Skriftligt medgivande inom 24 timmar.
Vi avser att inhämta skriftligt informerat samtycke (Skrift-Info; se bilaga i etikansökan) inom 24 timmar.
Syftet med detta samtycket är att fråga om villkor för uppföljningar, tillgång till journal- och registeruppgifter. Om försökspersonen inte går med på skriftligt medgivande avslutas hen från studien.
Det finns även en möjlighet att hålla den skriftliga informationen i samband med muntliga informationen.
Detta tillvägagångssätt – att i ett akut skede först ge en kortare muntlig information för att senare ge en utökad skriftlig information – har använts i internationella hyperakuta strokestudier.
Vi kommer att acceptera medgivande genom att individen genom sitt kroppsspråk tydligt signalerar att han vill vara med i studien, t.ex. med en jakande nick hos en patient som har svårt att säga ja.
Vi kommer även att acceptera en motoriskt påverkad underskrift, t.ex. om individen har en pares som gör att det är svårt att läsa namnteckningen. Läkare måste i dessa fall vara övertygad om att individen önskar delta.
Omständigheten runt medgivandet inklusive studieläkemedelsnummer dokumenteras genom en standardiserad anteckning i forskningspersonens medicinska journal (Ink-info; se bilaga i etikansökan). Medgivande sparas på det lokala centret och forskningspersonen får en kopia på informationen.
Patienten saknar beslutskapacitet – inkludering i samråd med anhörig
När patienten saknar beslutskapacitet, t.ex. genom språkstörning eller medvetandesänkning, avser vi att inhämta medgivande genom samråd med anhörig, god man eller förvaltare.
Den inkluderande läkaren kommer att förklara att patienten har drabbats av en hjärnblödning och att utöver den vanliga vården kan patienten delta i en forskningsstudie vars syfte är att undersöka om tranexamsyra kan minska död och hjärnskada.
Detta sker genom att läkaren högläser den korta patientinformationen på cirka 300 ord. Anhörig får behålla den korta skriftliga informationen och får rådrum genom att läkaren lämnar platsen. När läkaren återkommer efter ca 5 minuter har anhörig möjlighet att ställa kompletterande frågor.
För att randomiseras och ge studieläkemedel till patient krävs endast muntligt medgivande från anhörig.
Anhörig kommer att ges så lång tid de behöver, men vi rekommenderar att samrådet ska ta maximalt 10 minuter. Det kommer att förklaras i termen av att detta är en akutbehandling med ett kort terapeutiskt tidsfönster.
Om samrådet inte kan genomföras under denna relativt korta tid, kommer patienten inte att inkludera.
Omständigheten runt medgivandet inklusive studieläkemedelsnummer dokumenteras genom en standardiserad anteckning i forskningspersonens medicinska journal. (”Ink-info”; se bilaga).
Om så är möjligt, avser vi att inhämta skriftligt informerat samtycke från forskningspersonen (”Skrift-Info”; se bilaga) så snart som möjligt, idealt inom de närmaste 24 timmarna. Försökspersonen kommer att upplysas om möjligheten att välja att inte vara med i studien vid uppföljningstillfällena.
Syftet med det skriftligt informerat samtycket är att fråga om uppföljningar, tillgång till journal- och registeruppgifter.
Det finns en möjlighet för anhörig att erhålla den skriftliga informationen i samband med muntliga informationen.
*********************************************************************************************************************
Genomförd forskning 2012-2020. EFFECTS-studien
Fluoxetin är ett läkemedel som använts för att behandla depression. I en mindre studie på människor (n=118) förbättrades funktionsförmågan markant. Andelen oberoende ökade med 17 absoluta procentenheter i den grupp som fick fluoxetin.
Men studien var liten. Och oberoende var inte den primära effektvariabeln. Det är behövs data från stora välgjorda studier för att se om detta verkligen stämmer. Därför har vi startat en studie som heter Efficacy oF Fluoxetine – randomisEd Controlled Trial in Stroke (EFFECTS).
Jag var huvudprövare - Chief Investigator - för EFFECTS.
EFFECTS var en akademikerdriven randomiserad, kontrollerad studie där vi undersökte om behandling med en kapsel fluoxetin 20 mg jämfört med en kapsel placebo om dagen i 6 månader efter akut stroke kan förbättra patientens funktionsförmåga. Behandlingen påbörjas inom 2-15 dager efter akut stroke och pågå under 6 månader. Patienten kommer att följas upp 12 månader efter strokeinsjuknandet.
EFFECTS primära hypotes var att en kapsel fluoxetin 20 mg om dagen skulle öka andelen oberoende vid 6 månader jämfört med placebo. Vi mätte oberoendet med en skala som heter modifierad Rankin Scale.
Som sekundära utfallsmått undersöker vi bl.a. om fluoxetine 20 mg per dag:
- Ökar överlevnaden
- Ökar likvskvalitet
- Minskar depression och ångest
- Minskar hjärntrötthet (fatigue)
- Förbätttrar kognition
- Är kostnadseffektivt
Vi inkluderade 1 500 patienter från 35 center i Sverige.
Vi samarbetar med två andra internationella studier med likadana inklusions- och exklusionskriter. De heter FOCUS och AFFINITY. Alla tre studier är nu klara och publicerade i högrankade tidskrifter. De tre studierna var all akademikerdriven. Det betyder att det är vi forskare som har initierat och driver studien, samt att finansieringen kommer via ansökningar från allmänna medel.
EFFECTS stöddes av Vetenskapsrådet, Hjärt- lungfonden, STROKE-förbundet, Gustaf V:s och Drottning Victorias Frimurarstiftelse, Hjärnfonden, Svenska Läkaresällskapet och Karolinska Institutet.
Vi har inkluderat 35 individer/månad sedan november 2017 och målet är att bli klara i april 2019 med sista uppföljning ett år senare
Godkännande och publikationer om EFFECTS
- Publication Lancet Neurology av EFFECTS
- EudraCT number 2011-006130-16.
- Registerad på Clinicatrials.gov, number NCT02683213.
- Etiskt godkännande, Stockholm (Dnr: 2013/1265-31/2. Date 30/09/2013).
- Godkännande från Läkemedelsverket i Uppsala. 08/08/2014 (Dnr 5.1-2014-43006).
- Publicering av protokollet, tillsammans med våra systerstudier, FOCUS and AFFINITY, i tidskriften Trials.
- Publiceringen av den gemensamma statistiska analysplanen (SAP) i tidskriften Trials.

Publikationer
Senaste publikationer
Ingår i BMJ Open, 2024
- DOI för Factors associated with changes in walking performance in individuals 3 months after stroke or TIA: secondary analyses from a randomised controlled trial of SMS-delivered training instructions in Sweden
- Ladda ner fulltext (pdf) av Factors associated with changes in walking performance in individuals 3 months after stroke or TIA: secondary analyses from a randomised controlled trial of SMS-delivered training instructions in Sweden
Tenecteplase compared to alteplase in real-world outcome: A Swedish Stroke Register study
Ingår i Upsala Journal of Medical Sciences, 2024
- DOI för Tenecteplase compared to alteplase in real-world outcome: A Swedish Stroke Register study
- Ladda ner fulltext (pdf) av Tenecteplase compared to alteplase in real-world outcome: A Swedish Stroke Register study
Ingår i International Journal of Stroke, s. 798-808, 2024
- DOI för Individual patient data meta-analysis of the effects of fluoxetine on functional outcomes after acute stroke
- Ladda ner fulltext (pdf) av Individual patient data meta-analysis of the effects of fluoxetine on functional outcomes after acute stroke
Ingår i Dementia and Geriatric Cognitive Disorders, s. 277-295, 2024
Ingår i CEREBRAL CIRCULATION-COGNITION AND BEHAVIOR, 2024
- DOI för Is the difference real, is the difference relevant: the minimal detectable and clinically important changes in the Montreal Cognitive Assessment
- Ladda ner fulltext (pdf) av Is the difference real, is the difference relevant: the minimal detectable and clinically important changes in the Montreal Cognitive Assessment
Alla publikationer
Artiklar i tidskrift
Ingår i BMJ Open, 2024
- DOI för Factors associated with changes in walking performance in individuals 3 months after stroke or TIA: secondary analyses from a randomised controlled trial of SMS-delivered training instructions in Sweden
- Ladda ner fulltext (pdf) av Factors associated with changes in walking performance in individuals 3 months after stroke or TIA: secondary analyses from a randomised controlled trial of SMS-delivered training instructions in Sweden
Tenecteplase compared to alteplase in real-world outcome: A Swedish Stroke Register study
Ingår i Upsala Journal of Medical Sciences, 2024
- DOI för Tenecteplase compared to alteplase in real-world outcome: A Swedish Stroke Register study
- Ladda ner fulltext (pdf) av Tenecteplase compared to alteplase in real-world outcome: A Swedish Stroke Register study
Ingår i International Journal of Stroke, s. 798-808, 2024
- DOI för Individual patient data meta-analysis of the effects of fluoxetine on functional outcomes after acute stroke
- Ladda ner fulltext (pdf) av Individual patient data meta-analysis of the effects of fluoxetine on functional outcomes after acute stroke
Ingår i CEREBRAL CIRCULATION-COGNITION AND BEHAVIOR, 2024
- DOI för Is the difference real, is the difference relevant: the minimal detectable and clinically important changes in the Montreal Cognitive Assessment
- Ladda ner fulltext (pdf) av Is the difference real, is the difference relevant: the minimal detectable and clinically important changes in the Montreal Cognitive Assessment
Ingår i Lancet Neurology, s. 117-126, 2023
Physical Activity Trajectories and Functional Recovery After Acute Stroke Among Adults in Sweden
Ingår i JAMA Network Open, 2023
- DOI för Physical Activity Trajectories and Functional Recovery After Acute Stroke Among Adults in Sweden
- Ladda ner fulltext (pdf) av Physical Activity Trajectories and Functional Recovery After Acute Stroke Among Adults in Sweden
Ingår i Journal of Rehabilitation Medicine, 2023
- DOI för Development of a Swedish short version of the Montreal Cognitive Assessment for cognitive screening in patients with stroke
- Ladda ner fulltext (pdf) av Development of a Swedish short version of the Montreal Cognitive Assessment for cognitive screening in patients with stroke
Ingår i BMC Geriatrics, 2023
- DOI för The impact of stroke on the ability to live an independent life at old age: a community-based cohort study of Swedish men
- Ladda ner fulltext (pdf) av The impact of stroke on the ability to live an independent life at old age: a community-based cohort study of Swedish men
Ingår i International Journal of Stroke, s. 543-554, 2023
- DOI för Predictors of post-stroke cognitive impairment using acute structural MRI neuroimaging: A systematic review and meta-analysis
- Ladda ner fulltext (pdf) av Predictors of post-stroke cognitive impairment using acute structural MRI neuroimaging: A systematic review and meta-analysis
Ingår i Trials, 2023
- DOI för Study protocol for a randomized, controlled, multicentre, pragmatic trial with Rehabkompassen®-a digital structured follow-up tool for facilitating patient-tailored rehabilitation in persons after stroke
- Ladda ner fulltext (pdf) av Study protocol for a randomized, controlled, multicentre, pragmatic trial with Rehabkompassen®-a digital structured follow-up tool for facilitating patient-tailored rehabilitation in persons after stroke
Ingår i International Journal of Stroke, s. 285-295, 2023
- DOI för Does fluoxetine reduce apathetic and depressive symptoms after stroke? An analysis of the EFFECTS trial dataset.
- Ladda ner fulltext (pdf) av Does fluoxetine reduce apathetic and depressive symptoms after stroke? An analysis of the EFFECTS trial dataset.
Ingår i Journal of the American Heart Association, 2022
- DOI för Repeated Measures of Modified Rankin Scale Scores to Assess Functional Recovery From Stroke: AFFINITY Study Findings
- Ladda ner fulltext (pdf) av Repeated Measures of Modified Rankin Scale Scores to Assess Functional Recovery From Stroke: AFFINITY Study Findings
Ingår i JMIR Human Factors, 2022
Ingår i Trials, 2022
- DOI för Statistical analysis plan for the randomized controlled trial Tenecteplase in Wake-up Ischaemic Stroke Trial (TWIST)
- Ladda ner fulltext (pdf) av Statistical analysis plan for the randomized controlled trial Tenecteplase in Wake-up Ischaemic Stroke Trial (TWIST)
Ingår i Child's Nervous System, s. 1605-1612, 2022
- DOI för Complete functional recovery in a child after endovascular treatment of basilar artery occlusion caused by spontaneous dissection: a case report
- Ladda ner fulltext (pdf) av Complete functional recovery in a child after endovascular treatment of basilar artery occlusion caused by spontaneous dissection: a case report
Selective Serotonin Reuptake Inhibitors for Stroke Recovery
Ingår i Stroke, 2022
Levels of physical activity before and after stroke in relation to early cognitive function
Ingår i Scientific Reports, 2021
- DOI för Levels of physical activity before and after stroke in relation to early cognitive function
- Ladda ner fulltext (pdf) av Levels of physical activity before and after stroke in relation to early cognitive function
Ingår i Clinical Rehabilitation, s. 276-287, 2021
- DOI för Effects on walking performance and lower body strength by short message service guided training after stroke or transient ischemic attack (The STROKEWALK Study): a randomized controlled trial
- Ladda ner fulltext (pdf) av Effects on walking performance and lower body strength by short message service guided training after stroke or transient ischemic attack (The STROKEWALK Study): a randomized controlled trial
Ingår i Stroke, s. 3082-3087, 2021
- DOI för Effects of Fluoxetine on Outcomes at 12 Months After Acute Stroke Results From EFFECTS, a Randomized Controlled Trial
- Ladda ner fulltext (pdf) av Effects of Fluoxetine on Outcomes at 12 Months After Acute Stroke Results From EFFECTS, a Randomized Controlled Trial
Ingår i Stroke, s. 2502-2509, 2021
Ingår i BMJ Open, 2021
- DOI för Development of a short-form Swedish version of the Montreal Cognitive Assessment (s-MoCA-SWE): protocol for a cross-sectional study
- Ladda ner fulltext (pdf) av Development of a short-form Swedish version of the Montreal Cognitive Assessment (s-MoCA-SWE): protocol for a cross-sectional study
Ingår i BMJ Open, 2021
- DOI för Potential effects on cardiometabolic risk factors and body composition by short message service (SMS)-guided training after recent minor stroke or transient ischaemic attack: post hoc analyses of the STROKEWALK randomised controlled trial
- Ladda ner fulltext (pdf) av Potential effects on cardiometabolic risk factors and body composition by short message service (SMS)-guided training after recent minor stroke or transient ischaemic attack: post hoc analyses of the STROKEWALK randomised controlled trial
Stroke survivors' priorities for research related to life after stroke
Ingår i Topics in Stroke Rehabilitation, s. 153-158, 2021
- DOI för Stroke survivors' priorities for research related to life after stroke
- Ladda ner fulltext (pdf) av Stroke survivors' priorities for research related to life after stroke
Ingår i Trials, 2020
- DOI för Update on the EFFECTS study of fluoxetine for stroke recovery: a randomised controlled trial in Sweden
- Ladda ner fulltext (pdf) av Update on the EFFECTS study of fluoxetine for stroke recovery: a randomised controlled trial in Sweden
Ingår i Trials, 2020
- DOI för Update to the FOCUS, AFFINITY and EFFECTS trials studying the effect(s) of fluoxetine in patients with a recent stroke: statistical analysis plan for the trials and for the individual patient data meta-analysis
- Ladda ner fulltext (pdf) av Update to the FOCUS, AFFINITY and EFFECTS trials studying the effect(s) of fluoxetine in patients with a recent stroke: statistical analysis plan for the trials and for the individual patient data meta-analysis
Fluoxetine for stroke recovery: Meta-analysis of randomized controlled trials
Ingår i International Journal of Stroke, s. 365-376, 2020
Trends in stroke reperfusion treatment and outcomes in New Zealand
Ingår i Internal medicine journal (Print), s. 1367-1372, 2020
Validation of the Simplified Modified Rankin Scale Questionnaire
Ingår i European Neurology, s. 493-499, 2020
Ingår i Lancet Neurology, s. 661-669, 2020
Selective Serotonin Reuptake Inhibitors for Stroke Recovery
Ingår i Stroke, 2020
Ingår i Lancet Neurology, s. 651-660, 2020
Ingår i Trials, 2019
- DOI för Identifying important barriers to recruitment of patients in randomised clinical studies using a questionnaire for study personnel
- Ladda ner fulltext (pdf) av Identifying important barriers to recruitment of patients in randomised clinical studies using a questionnaire for study personnel
TWIST tenecteplase in wake-up ischaemic stroke trial
Ingår i European Journal of Neurology, 2019
Ingår i European Stroke Journal, s. 307-317, 2019
Fluoxetine and Fractures After Stroke: Exploratory Analyses From the FOCUS Trial
Ingår i Stroke, s. 3280-3282, 2019
Återinsättning av trombocythämmare RESTART ger oss (nästan) hela svaret
Ingår i Neurologi i sverige, 2019
Ingår i European Stroke Journal, 2019
Hur ska alla i Sverige få tillgång till trombektomi vid stroke?
Ingår i Neurologi i Sverige, s. 46-49, 2019
Ingår i The Lancet, s. 265-274, 2019
- DOI för Effects of fluoxetine on functional outcomes after acute stroke (FOCUS): a pragmatic, double-blind, randomised, controlled trial
- Ladda ner fulltext (pdf) av Effects of fluoxetine on functional outcomes after acute stroke (FOCUS): a pragmatic, double-blind, randomised, controlled trial
Ingår i Journal of the American Heart Association, 2018
Ingår i Trials, 2018
Trombektomi är möjlig upp till 24 timmar efter stroke: Om man väljer rätt patient
Ingår i Neurologi i Sverige, s. 50-53, 2018
Ingår i European Stroke Journal, 2018
Ingår i Trials, 2017
Ingår i BMJ Open, 2017
Ingår i Scientific Reports, 2017
Ingår i Stroke, s. 353-360, 2017
- DOI för Arterial Obstruction on Computed Tomographic or Magnetic Resonance Angiography and Response to Intravenous Thrombolytics in Ischemic Stroke
- Ladda ner fulltext (pdf) av Arterial Obstruction on Computed Tomographic or Magnetic Resonance Angiography and Response to Intravenous Thrombolytics in Ischemic Stroke
Ingår i Journal of Stroke & Cerebrovascular Diseases, s. 2264-2271, 2017
Medicinsk behandling av cervical dissektion
Ingår i Neurologi i Sverige, s. 58-62, 2017
Synchronous cardiocerebral infarction in the era of endovascular therapy: which to treat first?
Ingår i Journal of Thrombosis and Thrombolysis, s. 104-111, 2017
Ingår i Stroke, s. 1256-1261, 2017
EFFECTS: en randomiserad kontrollerad studie av fluoxetine efter stroke
Ingår i Neurologi i Sverige, s. 47-51, 2016
Ingår i Acta Neurochirurgica, s. 233-239, 2016
Ingår i Lancet Neurology, s. 1028-34, 2016
Ingår i Trials, 2015
- DOI för The FOCUS, AFFINITY and EFFECTS trials studying the effect(s) of fluoxetine in patients with a recent stroke: a study protocol for three multicentre randomised controlled trials.
- Ladda ner fulltext (pdf) av The FOCUS, AFFINITY and EFFECTS trials studying the effect(s) of fluoxetine in patients with a recent stroke: a study protocol for three multicentre randomised controlled trials.
Ingår i BMJ Open, 2015
Ingår i Lancet Neurology, s. 485-96, 2015
Trombektomi vid ischemisk stroke: ett paradigmskifte inom akut strokebehandling
Ingår i Neurologi i Sverige, s. 14-20, 2015
Ingår i Stroke, s. 1374-1376, 2015
Prevalence of spasticity after aneurysmal subarachnoid haemorrhage
Ingår i Journal of Rehabilitation Medicine, s. 23-27, 2014
Ingår i Lancet Neurology, s. 768-76, 2013
Ingår i Stroke, 2013
Agreement between ambulance nurses and physicians in assessing stroke patients
Ingår i Acta Neurologica Scandinavica, s. 49-55, 2013
Ingår i Acta Neurochirurgica, s. 587-593, 2013
Ingår i Trials, s. 252, 2011
- DOI för Update on the third international stroke trial (IST-3) of thrombolysis for acute ischaemic stroke and baseline features of the 3035 patients recruited
- Ladda ner fulltext (pdf) av Update on the third international stroke trial (IST-3) of thrombolysis for acute ischaemic stroke and baseline features of the 3035 patients recruited
Outcome After Spontaneous Subarachnoid Hemorrhage Measured With the EQ-5D
Ingår i Stroke, s. 3284-3286, 2011
Ingår i Stroke, s. 319-324, 2010
Ingår i Stroke, 2010
International comparisons of stroke costs are always limited
Ingår i Stroke, 2010
Ingår i Stroke, 2010
International Comparisons of Stroke Costs Are Always Limited
Ingår i Stroke, 2010
Time-course and determinants of spasticity during the first six months following first-ever stroke
Ingår i Journal of Rehabilitation Medicine, s. 296-301, 2010
Risk factors for stroke-related pain 1 year after first-ever stroke
Ingår i European Journal of Neurology, s. 188-193, 2009
Prevalence of disabling spasticity 1 year after first-ever stroke
Ingår i European Journal of Neurology, s. 533-9, 2008
Objective assessment of cervical dystonia: a pilot study
Ingår i Acta Neurologica Scandinavica, s. 248-53, 2005
Ingår i Lakartidningen, s. 678-82, 2004
Artiklar, forskningsöversikt
Ingår i Dementia and Geriatric Cognitive Disorders, s. 277-295, 2024
Ingår i International Journal of Stroke, s. 618-627, 2022
- DOI för Predicting post-stroke cognitive impairment using acute CT neuroimaging: A systematic review and meta-analysis
- Ladda ner fulltext (pdf) av Predicting post-stroke cognitive impairment using acute CT neuroimaging: A systematic review and meta-analysis
Selective serotonin reuptake inhibitors (SSRIs) for stroke recovery
Ingår i Cochrane Database of Systematic Reviews, 2021
Selective serotonin reuptake inhibitors (SSRIs) for stroke recovery
Ingår i Cochrane Database of Systematic Reviews, 2019
Migrainous Infarction: Aspects on Risk Factors and Therapy
Ingår i Current Pain and Headache Reports, s. 255-260, 2012
Doktorsavhandlingar, sammanläggning
Konferensbidrag
The Effects Of Fluoxetine On Fracture Risk After Stroke: Further Analyses From The Focus Trial
s. 714-714, 2019
Objective assessment in cervical dystonia
Ingår i Proceedings from ESMAC 13th Annual Meeting of European Society of Movement Analysis of Adult and Children, 2004
Rapporter
Fluoxetine to improve functional outcomes in patients after acute stroke: the FOCUS RCT
2020
- DOI för Fluoxetine to improve functional outcomes in patients after acute stroke: the FOCUS RCT
- Ladda ner fulltext (pdf) av Fluoxetine to improve functional outcomes in patients after acute stroke: the FOCUS RCT