Det Augsburgska konstskåpet öppnar sig för världen

Det unika konstskåpet på Museum Gustavianum.

Det unika konstskåpet på Museum Gustavianum.

Snart kan varje datoranvändare i hela världen resa in i det Augsburgska konstskåpet, då det magnifika skåpet nu även finns virtuellt. För Museum Gustavianum är det ett stort steg framåt att kunna visa museets skatter för en bredare publik.


- Det känns enormt roligt att med hjälp av modern digital teknik kunna visa upp konstskåpet i all sin glans. Det är ett pionjärarbete inom museivärlden och verkligen ett lyft för museet, säger museichefen Ing-Marie Munktell.
Den virtuella versionen av konstskåpet invigdes nyligen och inom kort räknar man med att kunna lägga ut den virtuella versionen även på museets webb, nåbar över hela världen.
Centrala medel från universitet har gjort denna 3D-presentation möjlig. Konstskåpet är ett av museets ”highlights”, av somliga kallat ”världens åttonde underverk”.

 

Stor komplexitet

Konstskåpet är ett universalmuseum i miniatyr. De omkring tusen föremål som legat i skåpets lådor och lönnfack speglar 1600-talets stora samlariver; samlingarna respresenterar naturen och konstfärdigheten.
- Vår virtuella presentation omfattar ett hundratal av alla dessa föremål, det vill säga de föremål från konstskåpet som idag finns utställda på museet. Ambitionen är att successivt fylla på med ytterligare föremål, säger projektledaren Anna Sjögren.

Bakom den virtuella presentationen av konstskåpet står Uppsalaföretaget Oddville.
- Det var en utmanande uppgift, lätt att tacka ja till. Lika lätt var det att känna ödmjukhet inför djupet, komplexiteten i utforskandet av konstskåpet, säger Pelle Eriksson från Oddville.
I Museum Gustavianum, bredvid montern med det äkta konstskåpet, finns en liten ”kiosk” där man kan sitta och med hjälp av nätuppkoppling leta rätt på de olika föremålen från skåpet, läsa om dem, se och snurra på dem – vilket inte alltid varit möjligt för en museibesökare i verkligheten. En guidad visning av konstskåpet blir således både en verklig och en virtuell upplevelse.

Fakta om Augsburgska konstskåpet
År 1632 anländer Gustav II Adolf till staden Augsburg i södra Tyskland, och får ett konstskåp av stadens råd. Han sägs ha blivit oerhört fascinerad av detta underverk, ett universalmuseum och en maktsymbol. I skåpet finns exotiska föremål, nya uppfinningar, tekniskt komplicerade saker, konstskatter, miniatyrer och kuriositeter; bl a en torkad krokodilunge och en korg gjord av en körsbärskärna.

Skåpets stomme är av ek med fanér av ebenholtz,utsmyckat med flera hundra miniatyrmålningar med scener från Gamla och Nya testamentet, samt inläggningar i olika träslag, metaller och mineraler. Skåpet har bland annat en uttagbar spinett med ett automatiskt spelverk som spelar tre melodier och en skrivpulpet. Högst upp på toppen finns det mest dyrbara: en pokal gjord av en seychellnöt.

Några månader efter att Gustav II Adolf tagit emot skåpet, dog han vid slaget vid Lützen och skåpet fraktades till Sverige. I några decennier stod det på Uppsala slott innan det 1694 skänktes till Uppsala universitet av Karl XI.

Gunilla Sthyr

Läs mer

Prenumerera på Uppsala universitets nyhetsbrev

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin