Konsten att finna finansiärer inom industrin

Ane Håkansson.

Ane Håkansson.

Forskning behöver inte finansieras av statliga forskningsfinansiärer. Men för den som vill söka pengar från industrin gäller det att arbeta långsiktigt. - Det finns inga snabba pengar, konstaterar Ane Håkansson, vid avdelningen för tillämpad kärnfysik.


Verksamheten på avdelningen finansieras till 85-90 procent av externa medel, framför allt från kärnkraftsindustrin. Det är resultatet av ett aktivt arbete för att överleva under 90-talet.
- Ingen statlig forskningsfinansiering från forskningsråden fanns tillgänglig och även på högskolorna var intresset synnerligen ljumt för kärntekniken. Statsmakten hade en fast övertygelse om att kärnkraften kunde och skulle läggas ned, berättar Ane Håkansson.
Han hade en hel del råd att ge om hur man hittar andra vägar till finansiering, vid ett lunchseminarium på Ångströmlaboratoriet häromdagen.
Det kanske viktigaste tipset är att arbeta långsiktigt. När han och hans kollega Anders Bäcklin, först åkte ut för att presentera projekt och idéer för kärnkraftverken under tidigt 90-tal blev det kalla handen.
- Dels var vi okända för branschen och dels hade våra projektförslag inte den höga relevans för industrin som vi, kanske något aningslöst, trodde.

Bygga förtroende
Som Uppsalafysiker var de inte särskilt kända, utan där hade fysikerna från Chalmers och KTH ett försprång. Därför gällde det att bygga upp ett förtroende.
- Under 90-talet tog vi på oss en massa små projekt för att få in en fot och visa oss dugliga. Vi började i liten skala med examensarbeten, fick så småningom pengar att anställa en doktorand, och så vidare.
En medveten strategi har också varit att försöka samla de utåtriktade verksamheter i Uppsala som har kärnfysik som en gemensam nämnare. Verksamheten inom tillämpad kärnfysik på dåvarande institutionen för kärn- och partikelfysik slog sig samman med dåvarande institutionen för neutronforskning – med lyckat resultat.
- Under de senaste åren har forskningsstödet fördubblats. Idag har Uppsala universitet fler studenter som följer kärntekniska kurser än vad KTH och Chalmers har tillsammans. Det är fantastiskt och delvis beror det på sammanslagningen som nu ger oss en bredare bas att stå på i kontakterna med industrin, säger Ane Håkansson.

 

Lunchseminarier på Ångströmlaboratoriet
Lunchseminariet arrangerades av UU Innovation. En fredag i månaden bjuder de in till lunchseminarier med föredrag om kontakter mellan akademi och industri. Nästa gång blir den 14/11, då professor Sture Hogmark talar på temat ”Hur du lyckas med företagssamarbeten”.

 

Annica Hulth

Läs mer

Prenumerera på Uppsala universitets nyhetsbrev

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin