Prefekter lär sig om arbetsmiljö

Bildtext
Två dagars arbetsmiljöutbildning för prefekter kommer att ingå i den nya chefsutbildning som startar i höst. Rektor Anders Hallberg satsar på att öka kunskaperna om arbetsmiljöns betydelse och prefekternas viktiga roll.
- Det är viktigt att arbeta förebyggande och få in en systematik. Det räcker inte att ta itu med arbetsmiljöfrågor när det har uppstått problem, säger Katarina Göransdotter-Jonsson, chef för den nya enheten för arbetsmiljösamverkan på personalavdelningen.
Katarina kommer närmast från Arbetsmiljöverket i Stockholm där hon arbetat som arbetsmiljöinspektör.
Från och med augusti ska arbetsmiljöenheten ändra inriktning och arbeta mer med grupp- och organisationsutveckling. Institutioner och enheter kan till exempel få hjälp inför förändringar i organisationen med konsekvensanalyser och chefsstöd. De kan också få hjälp med rehabiliteringsfrågor, konflikthantering eller enskilda individfrågor.
- Man kan alltid vända sig hit med olika frågor. Kan vi inte svara på frågorna, slussar vi dem vidare eller återkommer. I hösten ska vi förstärka vår enhet med två nya arbetsmiljökonsulter som båda har lång och gedigen erfarenhet, berättar Katarina Göransdotter-Jonsson.
Stor arbetsmiljökartläggning
Enheten samarbetar med miljö- och arbetsmiljöingenjörerna på byggnadsavdelningen som har hand om den teknisk/fysiska arbetsmiljön.
- Arbetsmiljöfrågorna går ofta in i varandra och med våra olika specialistkunskaper skapar vi en helhet inom arbetsmiljöområdet, säger Katarina Göransdotter-Jonsson.
I december avslutas den stora arbetsmiljökartläggning som startade 2007 vid Uppsala universitet. Kartläggningen omfattar både den fysiska arbetsmiljön och den psykosociala.
- Resultaten av enkäten kommer att ge oss en helhetsbild av vilka brister vi har idag inom vår arbetsmiljö och som vi ska arbeta vidare med.
Vissa brister finns
Trenden hitintills pekar på brister inom områdena stress, arbetsbelastning, information och ledarskap.
- Det är varje prefekt som äger resultatet av enkäten för sin institution eller avdelning och som ska se till att bristerna åtgärdas. Här kan arbetsmiljöenheten vara ett första bollplank och tillsammans med prefekt och skyddsombud diskutera åtgärder.
Utbyggd utbildning
I höst börjar den nya obligatoriska chefsutbildningen där hela två dagar ska ägnas åt arbetsmiljö.
- Vi är glada att rektor prioriterar arbetsmiljöfrågorna och att vi från arbetsmiljöenheten får komma in i tidigt skede i utbildningen eftersom ledarskap och arbetsmiljö alltid går hand i hand, säger Katarina Göransdotter-Jonsson.
Utbildningen tar upp de lagar, föreskrifter och avtal som reglerar arbetsmiljön och olika verktyg för att identifiera brister i arbetsmiljön.
- Vårt mål är att arbetsmiljöfrågorna ska ingå som en del i det dagliga arbetet. Vi vill ge goda exempel på hur arbetsmiljöfrågorna kan implementeras i vardagen så att det blir intressant och lättare att ta till sig.
Fakta
Arbetsmiljöpolicyn
”Det förebyggande arbetsmiljöarbetet ska finnas med i universitetets olika verksamheter för att möjliggöra en god arbetsmiljö och förhindra arbetsmiljöproblem”.
Så står det i universitetets arbetsmiljöpolicy, som slår fast att arbetsmiljön är en gemensam angelägenhet för universitetets ledning, anställda och studenter.
Chefer och arbetsledande personal har ansvar för att arbetsmiljöarbetet planeras, organiseras och följs upp på ett systematiskt sätt. Arbetsmiljölagen och föreskriften Systematiskt arbetsmiljöarbete ligger till grund för hur arbetsmiljöarbetet ska organiseras.
Policyn kom redan 2006, men har inte nått ut i hela organisationen. Under 2009-2011 ska den implementeras, först vid universitetsförvaltningen och sedan vid fakulteterna.
Dokument om arbetsmiljön
Uppsala universitet har en rad dokument som är kopplade till arbetsmiljöarbetet. Tidigare kallades dessa för ”policys” men numera för program. Förutom arbetsmiljöpolicyn finns universitetets personalpolitiska program, hantering av alkohol och drogproblem, rehabiliteringspolicy, friskvårdspolicy, jämställdhetsplan, tillgänglighetsplan med mera.
Läs mer
Annica Hulth