Fullt med folk på Forskarfredag

Se solen genom teleskopet! Det gör Elin Waldenström efter Ola Karlssons instruktioner.

Se solen genom teleskopet! Det gör Elin Waldenström efter Ola Karlssons instruktioner.

Forskartältet mitt på Stora torget fylldes snabbt med nyfikna besökare under Forskarfredagen. Många barn ville känna hur tungt ett mjölkpaket är i rymden, testa strupljud med en joystick och uppfinna sin egen medicin – som till slut blev till godispastiller.


-    Jättekul att få träffa forskare på Stora torget – och så kul att universitetet kommer ut i verkligheten, tyckte en mamma med två barn som tog del av aktiviteterna.
För så år det ju; verkligheten ser olika ut för oss alla. Det övergripande syftet med Forskarfredag är att försöka nå andra målgrupper, en annan publik, än de som självmant söker sig till universitetets alla evenemang.
En äldre man frågade lite förvirrat om det var Livets ord som slagit upp tälten, och pekade på en av rubrikerna för Science caféet som var ”Änglar och demoner – fakta eller fiktion?”. Måhända förbryllande ord för den som inte känner till Dan Browns bok – och film med samma namn.

Skelettet urkalkas i rymden

Solen sken från en blå himmel och det stora tältet med alla forskningsstationer blev snabbt fullt av en aldrig sinande ström av människor – framför allt barn med föräldrar.
Många fick hälsa på skelettet som forskaren och cellbiologen Louise Rüghemier tagit med från labbet. De fick även veta vad som händer med människans skelett när man beger sig ut i rymden; det urkalkas, vilket inte alla visste.
Kan man mäta rymden? Ja, det var en fråga som Jan-Erik Wahlund, forskare vid institutionen för rymdfysik, kunde svara på. Han visade några av de Uppsalainstrument som följt med rymdsonder och satelliter ut i rymden. Resterna av en störtad Cassini kunde man till exempel titta på.
På plats fanns även föreningen Unga forskare för att hjälpa barnen att formulera frågor till forskarna – och dela ut tennisbollar.
-    Jag har inte tid att prata med dig, ska testa joysticken, ropade en liten kille och rusade iväg när han fick frågan hur han trivdes.

Malmskolan tog priset

Trots att alla skolor i Uppsala kommun var lediga på torsdagen och fredagen,  så fanns en hel del skolbarn i tälten för att prova aktiviteterna.
I den gemensamma affischtävlingen för Forskarfredag, handlade det om att göra en affisch som lockar till forskning, och i den lokala tävlingen tog Malmaskolans klass 5 B hem priset. De kommer bland annat att få ett specialdesignat studiebesök till Ångströmlaboratoriet, inklusive besök på Legocenter.

Koldioxidmätning i skolor

En annan gemensam aktivitet i landet var koldioxidmätning och fyra skolor i Uppsala hade nappat på erbjudandet att själva få mäta koldioxidhalten i klassrummet. De har fått en mätare för att testa och rapportera in resultatet på  en central webbsida. Med på Stora torget fanns också Dan Norbäck, från institutionen för arbets- och miljömedicin, för att visa hur en sådan mätutrustning ser ut och även ge råd om hur man förbättrar luften.
-    Ventilation är det bästa, sa han.
I Sverige är luften i skolorna generellt bra, menade Dan Norbäck, med lång erfarenhet av sådana mätningar. Sämre är det i övriga Europa, till exempel Frankrike, dit forskarna ska för att hjälpa till att mäta koldioxid i skolorna.
Utanför tälten fanns teleskop för att titta på solen – som idag var ovanligt stark och varm för årstiden. Iklädd shorts instruerade Ola Karlsson, institutionen för fysik och astronomi, vant den långa raden av teleskopbesökare.

Trampad ekojuice

I det andra tältet hölls ett Science café, där man kunde  samtala med forskare och däremellan lyssna till musik av en ensemble ur Akademiska kapellet. Till det kunde man köpa gott fika av Lotta Triller med personal, medan Uppsala universitet bjöd på kaffet.
Ville man hellre ha nypressad apelsinjuice, fick man trampa till den själv… på en cykel kopplad  till ett batteri och vidare till en juicepress. Bakom det arrangemanget stod två gymnasieungdomar från Katedralskolan. Många tog också chansen att prova den välsmakade ekojuicen.

Gunilla Sthyr

Läs mer

Prenumerera på Uppsala universitets nyhetsbrev

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin