Många nya miljoner till teknik och naturvetenskap

21-9

Bildtext

En mycket framgångsrik ansökningsomgång. Det är slutsatsen vicerektor Joseph Nordgren drar efter en genomgång av Vetenskapsrådets anslagsfördelning inom teknik och naturvetenskap. Bland annat blev det 50 nya miljoner till energiforskningen.


- En första genomgång av resultat visar att vi varit mycket framgångsrika, både när det gäller projektanslag och strategiska ramanslag, säger han.

Ja, det blev många nya miljoner till forskningen inom teknik och naturvetenskap när Vetenskapsrådet häromdagen offentliggjorde besluten. Uppsala universitet var det lärosäte som fick mest projektpengar och dessutom fick man totalt närmare 30 procent av de strategiska ramanslagen och 40 procent av de ramanslag som gick till strategisk energiforskning.

- Det är fantastiskt kul. Av nio ramanslag för strategisk forskning inom energi fick vi fyra. Tillsammans med regeringens strategiska medel för mer tillämpad energiforskning som vi också fick nyligen visar detta verkligen hur starka vår energiforskning är. Vi har hela bredden från grundläggande materialforskning till tillämpad industrinära forskning, säger Kristina Edström, professor i oorganisk kemi och koordinator för energiforskningprogrammet StandUp.

Batteriforskningen, som hon leder, får ett tillskott på 16 miljoner för de närmaste fyra åren, Anders Hagfeldts solcellsforskning får 14 miljoner och Mats Leijons våg- och strömkraftsforskning får 8 miljoner för samma period. Dessutom för Olle Eriksson, professor i teoretisk magnetism 12 miljoner för sitt projekt om elektrisk energi i kyl- och luftkonditioneringssystem.

Det blir även stora ramanslag till informationsteknologiforskningen de kommande fyra åren; 11 miljoner till Parosh Abdulla för mjukvaruforskning och 12 miljoner till Mikael Sternad för forskning om trådlös kommunikation. Stora projektanslag får bland andra Måns Ehrenberg vid institutionen för biokemi och molekylär mikrobiologi, Anna Qvarnström vid evolutionsbiologiskt centrum och Christopher Juhlin vid institutionen för geovetenskaper.

Mer om universitetets stora energiforskningsprojekt StandUp.

 

Anneli Waara

Läs mer

Prenumerera på Uppsala universitets nyhetsbrev

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin