Life science-sektorn i Uppsala större än tidigare data visat

Bildtext
En ny studie från Centre for Research on Innovation and Industrial Dynamics, CIND, vid Uppsala universitet, visar hur viktiga life sciencesektorn och teknik- och IT-konsulterna är för varandra.
Cirka hälften av Uppsalas teknik- och IT-konsulter har idag sina kunder inom life science. Enligt CIND:s uppskattning betyder detta ytterligare 300 – 600 jobb i Uppsala som direkt relaterar till life science. Men den indirekta betydelsen är betydligt större. En stor del av tjänsteföretagen skulle överhuvudtaget inte ha verksamhet här om det inte vore för life science-kunderna.
CIND har på Uppsala BIOs uppdrag, i samarbete med analysföretaget Intersecta AB, genomfört en studie av relationerna mellan life science sektorn i Uppsala och regionens IT- och teknikkonsulter.
- Forskning pekar på att kunskapsintensiva tjänsteföretag har betydelse för en regions internationella konkurrenskraft, säger Fil dr Daniel Hallencreutz vid Intersecta. Därför är relationerna mellan life science-sektorn och teknik- och IT-konsulterna i Uppsala intressanta att undersöka.
Totalt arbetar idag omkring 3 000 personer inom Uppsala läns IT- och teknikkonsulter enligt SCB. Den samlade nettoomsättningen uppgick till 3,5 miljarder kronor 2007. IT- och teknikkonsulterna svarar alltså för en stor del av regionens arbetstillfällen.
Studien pekar på att omkring hälften av samtliga IT- och teknikkonsulter har haft kunder från life science-sektorn under det senaste året, och det är viktiga kunder. Hos omkring 10 % av teknikkonsulterna stod life science för över 75 % av omsättningen vid det senaste bokslutet. Life science sektorn är också ett viktigt skäl till att man har verksamhet i Uppsala idag. Betydelsen av life science-sektorn för Uppsalas ekonomi är således större än vad tidigare undersökningar visat.
IT- och teknikkonsulterna är också en viktig resurs för life science sektorns innovations- och tillväxtkraft. CIND:s studie visar att tjänsteleverantörerna bidrar med både bredd och spetskompetens, och ofta kan hålla kvar spetskompetens i regionen. Via tjänsteleverantörerna sprids kunskap mellan organisationer, liksom även mellan branscher, och de bidrar även till rörligheten på arbetsmarknaden. Att personer byter jobb – mellan life science-företagen, tjänsteleverantörerna, myndigheter och universitet – anses vara väsentligt för att stärka en sektors konkurrenskraft.
”Vi har nu fått svart på vitt att beroendet mellan tjänsteleverantörerna och life sciencesektorn är mycket stort”, kommenterar Erik Forsberg, verksamhetschef för Uppsala BIO, CIND:s studie. ”Samverkan är mycket positiv för alla parter, inte minst för life sciencesektorns konkurrenskraft och Uppsalaregionens arbetsmarknad.”
Rapporten kan laddas ner på Uppsala Bios webbplats.
Anneli Waara