SciLifeLab Uppsala inbjuder till forskarsamarbeten
Att hitta sjukdomsgener och nya möjligheter till diagnostik och behandling är målet när Science for life laboratory i Uppsala nu startar upp sin verksamhet. Det var fullsatt till sista stolen när SciLifeLab Uppsala höll informationsmöte och invigning på Rudbecklaboratoriet.
Cancer, hjärt- och kärlsjukdomar samt inflammatoriska- och neurodegenerativa sjukdomar kommer att ligga i fokus när Uppsala universitets forskning inom molekylär biovetenskap samlas i forskningscentret Science for life laboratory i Uppsala. Syftet med satsningen är att utgå från och expandera de forskningssamarbeten i framkant som redan finns vid universitetets fakulteter och att samordna och få mer ut av infrastrukturen för forskningen.
- Vi ska använda nya teknologier på patientprover som finns unikt tillgängliga i de nordiska länderna och leta förklaringar till komplexa sjukdomar hos människan. Vi strävar efter att forskningen ska leda till praktisk tillämpning inom diagnostik och behandling, säger Kerstin Lindblad-Toh, professor i komparativ genomik vid Uppsala universitet och föreståndare för SciLifeLab Uppsala.
Samarbete med Stockholm
I höstas beslutade regeringen att ge ett femårigt strategiskt anslag till en satsning på molekylär biovetenskap vid Uppsala universitet. Stockholms universitet, Kungliga tekniska högskolan och Karolinska institutet startar en liknande satsning under namnet SciLifeLab Stockholm. De två centren bildar tillsammans grunden för en stark region inom molekylär biovetenskap under samlingsnamnet Stockholm-Uppsala Life Science.
- Istället för att konkurrera vill vi samarbeta i Stockholm-Uppsalaregionen. Vi ska sträva efter att bli en nationellt ledande region inom molekylär biovetenskap. Vi vill också bli en stark europeisk nod och på sikt bli internationellt ledande, säger Kerstin Lindblad-Toh.
Inspirationen till SciLifeLab har hämtats från Broad institute of MIT and Harvard i USA, där Kerstin Lindblad-Toh också är verksam. Broad institute är organiserat som vetenskapliga plattformar och program som sammanför hundratals forskare från olika discipliner.
Forskare uppmanas bli medlemmar
Det nya centret i Uppsala består av tre plattformar – genomik, proteomik och komparativ genomik – och två överbryggande vetenskapliga program – evolutionsbiologi och medicinsk biologi. Associerade medlemmar ska bjudas in från Uppsala universitet och andra svenska universitet och associerade partners kommer att väljas ut från svenskt samhälle och industri.
- Satsningen ska bygga broar mellan preklinisk och klinisk forskning, mellan olika fakulteter på Uppsala universitet, mellan universitet, samhälle och industri samt mellan Uppsala och Stockholm, säger Ulf Landegren, professor i molekylärmedicin och vice föreståndare för SciLifeLab Uppsala.
Inom ramen för centret ska det anordnas programmöten där forskare under konfidentiella former öppet ska kunna visa och diskutera idéer och resultat. Pengar kommer också att utlysas varje år för så kallade flaggskeppsprojekt.
- Medlemmar och associerade medlemmar kan driva projekt som synliggör SciLifeLab Uppsala och som genererar data till nya, större projektansökningar. Så nu välkomnar vi forskare som är intresserade att delta i SciLifeLab Uppsala, säger Kerstin Lindblad-Toh.
Läs mer om SciLifeLab Uppsala