Studentenkät ger ljusare bild – vissa områden kräver åtgärder

Bildtext
Utbildningsvetenskapliga fakultetens enkät över studenternas psykosociala arbetsmiljö ger överlag en ljusare bild än den Uppsala studentkår presenterade nyligen. Men på några områden vill fakultetsnämnden nu se konkreta åtgärder.
Utbildningsvetenskapliga fakultetens enkät över studenternas psykosociala arbetsmiljö ger överlag en ljusare bild än den Uppsala studentkår presenterade nyligen. Men på några områden vill fakultetsnämnden nu se konkreta åtgärder.
När Uppsala studentkår nyligen presenterade en studentenkät om arbetsmiljön vid Uppsala universitet, visade resultatet särskilt stora brister vid utbildningsvetenskapliga fakultetens utbildningar. Fakulteten tog allvarligt på resultaten och har nu återupprepat enkäten för att få en mer heltäckande bild. Den nya enkäten bygger på 703 svar vid 19 kurser, mot 108 svar vid två kurser i studentkårens enkät, och är enbart inriktad på den psykosociala arbetsmiljön eftersom utbildningen flyttat från lärarseminariet där kårens studie genomfördes.
Resultaten ger en ljusare bild än studentkårens enkät. Betydligt fler, 45 procent, är till exempel nöjd med lärarnas förmåga att förmedla kunskap. I kårens enkät var motsvarande siffra 25 procent. Bättre resultat fick också lärarnas förmåga att inspirera, lärarnas återkoppling på studenternas prestationer och stämningen på kursen. Betydligt färre, 18 procent, var missnöjda med kursen, mot 41 procent i kårens studie.
Men på fyra områden kvarstår bilden av brister och där vill nu fakultetsnämnden gå vidare med fördjupningar och åtgärder. De gäller tydlighet i kraven på studenterna, lärarnas tillgänglighet, studentinflytande och diskriminering. Variationen är dock stor mellan olika kurser.
- Det är glädjande att bilden är ljusare, men det är fortfarande inte alls tillfredställande. Att så många som elva procent upplever att de blir illa bemötta av lärare är inte acceptabelt, säger Caroline Liberg, dekan vid utbildningsvetenskapliga fakulteten.
- Det är nu viktigt att titta mer i detalj på studenternas svar och åtgärda där det behövs.
Fakultetsnämnden beslutade vid dagens sammanträde om åtgärder för att komma till rätta med de brister som kvarstår. Institutionerna får i uppdrag att rapportera vilka åtgärder de kommer att göra utifrån enkätens resultat. De ombeds också att överväga om de anser det relevant att föra in arbetsmiljörelaterade frågor i kursutvärderingarna. Nämnden bestämde också att en ny enkät ska göras senhösten 2010, då i samarbete med enheten för kvalitet och utvärdering. Den arbetsgrupp som jobbar med utvecklingen av den nya lärarutbildningen enligt riksdagsbeslut ska också delges resultaten.
- Det är oerhört värdefullt att ha kunskap om brister som finns idag när den nya utbildningen utvecklas, säger Caroline Liberg.
Anneli Waara