Uppsala universitet på världsutställningen i Shanghai

Världsutställningen (World Expo 2010) i Shanghai har fått stor uppmärksamhet i media.

Världsutställningen (World Expo 2010) i Shanghai har fått stor uppmärksamhet i media.

Ett 30-tal alumner, merparten kinesiska tidigare utbytesstudenter, kom till den alumnträff som nyligen hölls i den svenska paviljongen på världsutställningen i Shanghai. Samtidigt skapades ett ”China chapter” inom Uppsala universitets alumnnätverk.


Varje år tar Uppsala universitet emot många studenter från Kina. En del stannar kvar medan andra åker tillbaka till hemlandet efter studierna. Det var dessa alumner som man ville återknyta kontakter med under alumnträffen  - men också träffa universitetets svenska alumner som är verksamma i Kina.
Alumnträffen hölls den 12 juni i den svenska paviljongen på världsutställningen (World Expo 2010) i Shanghai och drygt ett 30-tal alumner, merparten kineser, hade hittat dit.
- Alla deltagare fick presentera sig  och det hördes många skratt när våra alumner berättade om sina erfarenheter av att studera i Uppsala… men också om cykling i djup snö, om Flogstaskriket och om nationerna och Valborg, berättar Johan Edman som tillsammans med Therez Olsson deltog från avdelningen för kommunikation och externa relationer.

Skapat ett nätverk

För fortsatta kontakter med alumnerna i Kina, skapades ett ”China chapter” inom Uppsala universitets alumnnätverk.  Den tidigare IT-studenten Eric Liu, som idag jobbar på Oracle i Peking, kommer att ha en operativ roll i det arbetet.

Vad ska du göra?
- Tillsammans med en annan alumn från Uppsala universitet håller vi på och skapar ett nätverk mellan Uppsala och alumner i Kina, för att kunna dela erfarenheter och utbyta information. Hittills är ett dussintal studenter med i nätverket.
- Nästa steg blir att erbjuda våra utbytesstudenter en introduktion till Uppsala universitet. Vi får bland annat frågor om hur det är att bo i en studentkorridor och vilken nation som har det bästa nattlivet, säger Eric Liu och skrattar.

I Shanghai fanns även andra representanter från Uppsala som berättade om universitetets världsledande energiforskning, bland annat vågkraftsforskningen – och  om Energihuset som byggs upp i Uppsala. Energiforskningen väcker stort intresse i Kina. Lars Jonsson från UU Innovation presenterade universitetets styrkeområden och Lars Fransson, tidigare chef för internationella kansliet, berättade om studentutbyten, forskningssamarbeten och uppdragsutbildningar.
Den svenska paviljongens tema ”Spirit of Innovation” knöt väl an till världsutställningens övergripande tema ”Better city, better life”.

Gunilla Sthyr

Läs mer

Prenumerera på Uppsala universitets nyhetsbrev

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
youtube
linkedin