Forskning som kan minska antalet djurförsök

Läkemedels upptag och nedbrytning i leverceller – det är fokus för Per Artursson, professor i läkemedelsformulering. På sikt kan hans forskning minska både antalet djurförsök och i vissa fall även ersätta djurförsök i olika moment av läkemedelsforskningen.


Det är många olika komponenter i en levercell som är inblandade när den tar upp och bryter ner läkemedel. Per Arturssons forskning går ut på att ta fram cellmodeller som är specialister på olika delsteg av upptaget och nedbrytningen hos människan. Resultaten från cellmodellerna sätts samman till datormodeller där alla viktiga delsteg ingår. Därmed kan ett totalt händelseförlopp i levercellen imiteras i datorn.

– En bra jämförelse är väderprognoser som ju baseras på olika data från en stor mängd mätstationer i världen. En dator analyserar alla data och sammanställer en prognos. Och allteftersom datormodellerna blivit bättre har väderprognoserna blivit pålitligare, säger Per Artursson.

Per Arturssons virtuella levercell kan på sikt minska både antalet djurförsök och i vissa fall även ersätta djurförsök i olika moment av läkemedelsforskningen.

– Med vår metod kan vi se detaljer kring vad som händer med ett läkemedel i en levercell – det är omöjligt att göra sådana mätningar direkt i människan och försöksdjursexperiment kan ofta inte förutse resultatet i människan, vilket kan leda till obehagliga överraskningar när ett läkemedel testas kliniskt, säger Per Artursson.

Läs mer:

Läkemedelsadministrering

Läkemedelsformulering

Mer om alternativ till djurförsök på webbplatsen www.djurförsök.info, (en gemensam webbplats för universiteten i Uppsala, Lund, Göteborg, Linköping och Umeå, Karolinska Institutet, Sveriges lantbruksuniversitet samt Vetenskapsrådet).

Anna Malmberg

Läs mer

Prenumerera på Uppsala universitets nyhetsbrev

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin