PET-teknik visar att placeboeffekt styrs av gener

En genetisk påverkan på placeboeffekten i hjärnan. PET-bilden visar att aktiviteten i amygdala minskar hos personer med social fobi som får ångestdämpande effekt av sockerpiller.

En genetisk påverkan på placeboeffekten i hjärnan. PET-bilden visar att aktiviteten i amygdala minskar hos personer med social fobi som får ångestdämpande effekt av sockerpiller.

Med hjälp av PET-teknik, som mäter aktivitet i hjärnan, har uppsalaforskare upptäckt att placebo kan ge en liknande effekt i hjärnan som behandling mot ångest med läkemedel eller kognitiv beteendeterapi. Men bara hos personer med en specifik genvariant.


Forskarna vid institutionen för psykologi har flera års erfarenhet av att studera hur rädsla och social fobi ”ser ut” i hjärnan med hjälp av PET-teknik. Framför allt är det amygdala i tinningloben som aktiveras vid ångest och dämpas av behandling. Jämförelser mellan behandling med kognitiv beteendeterapi respektive läkemedel visar att likheterna är större än skillnaderna.

Efter att läkemedelsföretag visat intresse deltog forskarna i en klinisk prövning av ångestdämpande läkemedel. Det är känt från läkemedelsstudier att placebo ibland ger effekt och med PET-teknik upptäckte forskarna att både placebo och läkemedel dämpade känsligheten i amygdala hos vissa personer.

Genom att slå samman flera studier fick de ett tillräckigt stort underlag för att undersöka skillnaderna mellan den grupp som svarade bra på placebo och de som inte gjorde det. Det visade sig att det var personer med vissa genvarianter som svarade positivt på placebo.

- Det handlar om gener som man vet påverkar amygdala och funktioner hos signalämnet serotonin. Dessa personer hade en specifik variant av dessa, säger docent Tomas Furmark som var huvudansvarig för studien.

Studien var den första som visar vägen från gen via hjärnan till beteende under behandling. Det finns ett stort internationellt intresse för forskningen, få har följt effekten i hjärnan under hela behandlingen på detta sätt.

Forskarna går nu vidare och försöker se mer exakt vilka områden i amygdala som påverkas lika av placebo och läkemedel.

Läs mer:

Forskning inom psykologi

Anna Malmberg

Läs mer

Prenumerera på Uppsala universitets nyhetsbrev

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin