Alzheimerforskare samlas till världskonferens

Bildtext
Att hitta immunterapeutiska behandlingsmetoder mot Alzheimers sjukdom är ett mycket spännande och expansivt forskningsfält, där Uppsala universitet har en framskjuten internationell ställning. Den 26 -27 maj hålls för andra gången en världskonferens i Uppsala.
Det pågår intensiv forskning världen över för att hitta behandling mot Alzheimers och andra neurodegenerativa sjukdomar. Immunoterapi mot beta-amyloid, abnorma proteinaggregat som bildas vid dessa sjukdomar, visades på 1990-talet vara effektivt men samtidigt förknippat med oönskade biverkningar. Sedan dess har forskningsfältet expanderat och det pågår en rad kliniska studier runt om i världen. Terapier utvecklas också mot andra abnorma proteinaggregat.
Passiv behandling med monoklonala antikroppar för att ta bort det som är skadligt är ett behandlingsalternativ, som enligt professor Lars Lannfelt vid Uppsala universitet kan visa sig vara säkrare.
- I Uppsala har vi tagit fram en antikropp mot lösliga proteinaggregat som bildas vid Alzheimers sjukdom och som just nu prövas på patienter. Den kliniska studien startade i USA i höstas och fortsätter efter sommaren i Sverige, säger han.
Konferensen samlar forskare från hela världen med inriktning mot biomarkörer och immunoterapi mot neurodegenerativa sjukdomar, för att diskutera den senaste tidens utveckling.
Anneli Waara