Uppsalaforskare föreläser om kvasikristaller

21-9

Bildtext

Nobelpristagaren Daniel Shechtmans upptäckt ändrade den fundamentala förståelsen för hur material är uppbyggda - och Uppsalas egen kvasikristallforskare gläds åt årets pristagare. Den 7 oktober kl 10 håller Cesar Pay Gomez en föreläsning om kvasikristaller i Häggsalen på Ångströmlaboratoriet. Föreläsningen kan även följas på webbtv.


Quasicrystals: The End of the Beginning är rubriken på föreläsningen som hålls av Cesar Pay Gomez, forskarassistent vid institutionen för materialkemi vid Uppsala universitet. Han bedriver själv forskning om kvasikristaller och kommer att ge en inblick i vetenskapen, historien och vad framtiden kan erbjuda på området.

Föreläsningen hålls på engelska.

Tid och plats: Kl 10 - 12 i Häggsalen, Ångströmlaboratoriet.

Webbsändning

Årets nobelpristagare i kemi fick länge höra att hans resultat var omöjliga. Hans upptäckt av kvasikristaller stred nämligen mot all logik och tidigare kunskap. Daniel Shechtmans upptäckt ändrade den fundamentala förståelsen för hur material är uppbyggda. Och Uppsalas egen kvasikristallforskare gläds åt årets pristagare.

- Jag är naturligtvis jätteglad över att Daniel Shechtman får Nobelpristet. Forskare inom det här området har hoppats på det länge. Kul att priset gick till kvasikristaller, säger Cesar Pay Gomez, forskarassistent vid institutionen för materialkemi vid Uppsala universitet som själv bedriver forskning om kvasikristaller.

Innan Daniel Shechtman presenterat sin upptäckt av kvasikristaller hade vetenskapen en helt annan syn på fasta material. Man trodde att atomer packade sig inuti kristaller i symmetriska mönster som upprepade sig periodiskt, om och om igen. Forskarna menade att upprepning var en förutsättning för att få en kristall.

Daniel Shechtman vände upp och ned på den rådande kunskapen när han visade att andra typer av ordningar var möjliga. Han hittade regelbundna atommönster i en kristall som absolut inte kunde upprepas. Hans vetenskapliga artikel om upptäckten försenades i två år på grund av att resultaten var så kontroversiella, berättar Cesar Pay Gomez.

Forskningen om kvasikristaller spänner över många olika ämnesområden, så som matematik, fysik, kemi och metallurgi. Forskning pågår för att se hur kvasikristaller kan användas i termoelektriska tillämpningar där spillvärme tas tillvara och omvandlas till elektrisk ström. I Uppsala utforskar man möjligheten att lagra vätgas i kvasikristaller. Tekniken är tänkt att kunna användas i hybridbatterier och bränsleceller.

- Jag hoppas att den här typen av forskning får mer uppmärksamhet nu, särskilt bland unga. Hoppas också att fler forskare ger sig i kast med kvasikristaller och att fler samarbeten etableras, säger Cesar Pay Gomez.



Fredagen den 7 oktober klockan 10.00 i Häggsalen, Ångströmlaboratoriet, berättar Cesar Pay Gomez mer om kvasikristaller.

Läs mer om årets Nobelpris i kemi i pressmeddelandet från Kungliga Vetenskapsakademien.

Linda Koffmar

Läs mer

Prenumerera på Uppsala universitets nyhetsbrev

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin