Välbesökt Rudbeckdag om kärl och hjärta

21-9

Bildtext

Med fokus på kärl och hjärta lockade 2011 års Olof Rudbeckdag forskare, läkare och en nyfiken allmänhet till Grönwallsalen. Olof Rudbeckpriset tilldelades Lars Wallentin, professor i kardiologi.


– I kärl och hjärta, temat för årets Olof Rudbeckdag, är verkligen en hjärtefråga. I Uppsala, Sverige och inte minst vid vårt universitet där vi bedriver omfattande forskning från ax till limpa, konstaterade vicerektor Britt Skogseid då hon välkomnade publiken till Akademiska sjukhusets Grönwallsal och 2011 års Olof Rudbeckdag.
Med åren har Olof Rudbeckdagen vuxit till, som Uppsala Läkareförenings Torbjörn Karlsson konstaterade, en högtidsdag för vetenskapen där olika perspektiv möts och forskare prisas. Så även i år, och publiken bjöds traditionsenligt på en mix av intressanta föreläsningar och fanfarackompanjerade utmärkelser.

Professor Elisabeth Ståhle var först ut av föreläsarna och talade om Hjärtkirurgi vid hjärtsvikt. I dag lider närmare 200 000 svenskar av hjärtsvikt. De kirurgiska möjligheterna genomgår just nu en snabb utveckling och patienten kan vid svår hjärtsvikt erbjudas att operera in en hjärtpump som ger stöd åt vänster kammare och därmed avlastar det egna hjärtat. Tack vare Internet är dagens vårdtagare ofta väl uppdaterade kring de möjligheter som finns. Inte sällan uppstår, på gott och ont, diskussion mellan läkare och patient kring vilken behandling som är lämpligast. Men det råd läkaren alltid måste ge sin patient, konkluderade Elisabeth Ståhle, är att vara uppmärksam på symptom och att, bokstavligt talat, lyssna till sitt hjärta.

Årets Lilla Fernströmpris tilldelades Anders Tengholm, forskare vid institutionen för medicinsk cellbiologi, som fick priset för sin högkvalitativa och unika forskning som lett till utveckling av nya avancerade tekniker som bidragit till förståelse av signalsystem som styr cellers funktion.
– Det är mycket glädjande för vår fakultet att med Fernströmpriset kunna uppmärksamma den innovativa forskning och metodologiska utveckling inom cellbiologi som Anders Tengholm bedriver, kommenterade Stellan Sandler, dekan vid medicinska fakulteten.

Dagens förmodligen mest välbesökta föreläsning var Nya behandlingsmetoder vid förmaksflimmer som hölls av Carina Blomström Lundqvist (bilden), adjungerad professor i kardiologi. Förmaksflimmer, som blir vanligare med åldern, orsakar bland annat dubblad dödlighet, ökad risk för slaganfall och generellt sänkt livskvalitet. De läkemedel som i dag finns till hands kan ge kraftiga biverkningar, även fysiska ingrepp har medfört komplikationer för många vårdtagare. Nya tekniker är under utveckling, bland annat i Uppsala, men framtiden förblir alltjämnt ett oskrivet kort.

Olof Rudbeckpriset 2011 tilldelades Lars Wallentin, professor i kardiologi vid institutionen för medicinska vetenskaper. Lars Wallentin fick utmärkelsen för konsekvent klinisk forskning rörande hjärtinfarkt med införande av nya beslutsgränser till nytta för en individanpassad patienthandläggning.
– Det känns naturligtvis extra roligt då priset utdelas av kliniskt verksamma läkare, vilket är ett bevis för att resultaten av min forskning verkligen varit av betydelse för patienterna, konstaterade en märkbart hedrad Rudbeckpristagare.

Magnus Alsne

Läs mer

Prenumerera på Uppsala universitets nyhetsbrev

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin