Optisk innovation belönades med årets Hjärnäpple
Från examensarbete till växande företag med 15 anställda och leverantörer över hela världen. Så kan man beskriva Rolling Optics resa de senaste åren. Forskarna bakom företaget, Axel Lundvall och Fredrik Nikolajeff, belönades med årets Hjärnäpple, som delas ut till framstående innovationer vid Ångströmlaboratoriet.
– Det är roligt att vara med och synliggöra alla innovatörer och entreprenörer vid Ångströmlaboratoriet, sade rektor Eva Åkesson.
Under en prisutdelning i Siegbahnsalen vid Ångströmlaboratoriet delade hon ut priset Vision till en lång rad forskare som tagit patent på sina uppfinningar under året. Sedan var det dags att dela ut Hjärnäpplet, Ångströminnovationernas egen "Oscarstatyett".
Spänningen var stor när Lars Jonsson, chef vid UU Innovation, meddelade pristagarnas namn: Axel Lundvall och Fredrik Nikolajeff, som tillsammans startade företaget Rolling Optics år 2005.
Det började redan 2002, när Axel Lundvall gjorde sitt examensarbete i mikrosystemteknik. Hans handledare docent Fredrik Nikolajeff ledde forskningen kring optiska material, ljusspridning och nanoteknik i tunna filmer.
Det var med utgångspunkt från Axels lovande resultat som idén kom – att framställa tredimensionella bilder i tunn plastfolie. Sedan dess har de byggt upp ett av Sveriges mest lovande högteknologiska företag med 15 anställda och egen produktionsanläggning.
Tunna filmer blir etiketter
Rolling Optics tar fram tunna filmer vilka upplevs som om de hade en 3D-struktur. Det största användningsområdet är genomskinliga etiketter som sätts på förpackningar av olika slag. Till exempel på läkemedelsförpackningar, där etiketten sätts av säkerhetsskäl, eller på exklusiva hårvårdsprodukter, där etiketten stärker varumärket.
– Eftersom vi är de enda som använder den här tekniken har vi skapat en unik produkt, som inte går att kopiera. Det ger både autenticitet och ett visuellt värde för våra kunder. Ett nytt område vi satsar på är att märka produkter med extra hög säkerhet, såsom pass och ID-kort, berättar Axel Lundvall.
Han har jobbat som forskningschef sedan företaget startades, med fokus på utvecklingen av de hologramliknande etiketterna.
Fredrik Nikolajeff var med under de kritiska första åren och hjälpte till med att ordna den tidiga finansieringen samt ta resultaten från forskningsidé till prototypstadiet. Tack vare bidrag från KK-stiftelsen kunde Axel Lundvall anställas som industridoktorand i företaget. Avancerad nanopräglingsutrustning som köpts till Ångströmlaboratoriet med anslag från Wallenbergstiftelsen möjliggjorde de första prototyperna av 3D-etiketter.
Starta utvecklingsprojekt
Stödet från UU Innovation och universitetets holdingbolag UUAB har betytt mycket. Fakta om priserna
– Genom att UUAB tidigt investerade i företaget blev det möjligt att starta utvecklingsprojekt, så att vi även kunde testa och utveckla möjliga metoder för massproduktion av 3D-etiketter, berättar Fredrik Nikolajeff.
– Vi fick också rådet att anlita investmentbolaget RP Ventures för hjälp med finansiering, marknadsanalys och affärsplan, vilket varit till stor hjälp för Rollings Optics utveckling mot ett producerande och säljande företag.
Från början var det tänkt att företaget skulle tillverka reflexer, men redan tidigt slog de in på en annan väg. De upptäckte att handeln med förfalskade produkter omsatte flera hundra miljarder dollar om året och att det fanns ett behov av något som visar att produkter är äkta.
– Det gäller att våga ompröva sin idé, att använda fantasin och att söka marknader med stora behov, säger Fredrik Nikolajeff.
Hjärnäpplet delas ut till affärsidéer som är hållbara över tid och som har utvecklats vid Ångströmlaboratoriet.
Vision delas ut till alla som, via universitetets innovationssystem, tagit patent på sina idéer under året. Årets pristagare är Hugo Nguyen och Anders Persson(”Ground Penetrating Radar Systems”), Henrik Kratz och Shi Cheng (“Low-profile ground-plane compatible horizontally polarized broadband array antennas for digital TV reception”), Henrik Kratz, Martin Berglund, Klaus Leifer och Hassan Jafri (” Molecular junction platform and method of fabricating such a platform2”), Håkan Engqvist, Cecilia Persson och Johanna Olofsson (Silicon nitride coatings on hip/knee bone prosthesis), Ilia Katardjiev och Ventsislav Yantchev (“A Passive Radio Activated Switch with ID Functionality”), Patrik Hollman(“Drill Bit”), Håkan Engqvist och Jonas Åberg, (Custom-made prefabricated implants, in particular for skull injuries) samt Benny Andre (”Electric contact with embedded solid lubricant particles”).
Annica Hulth