Ny industrirobot invigd på Ångströmlaboratoriet

ABB:s donerade industrirobot i elläras monteringshall på Ångströmlaboratoriet.

ABB:s donerade industrirobot i elläras monteringshall på Ångströmlaboratoriet.

På torsdagen invigdes en avancerad industrirobot donerad av teknikföretaget ABB på Ångströmlaboratoriet. Roboten kommer att användas inom såväl vågkraftsforskning som undervisning inom automatiserings- och robotteknik och hoppas locka fler studenter till robotlaborationer.


Ett trettiotal åhörare hade samlats för invigningen i monteringshallen på avdelningen för elektricitetslära. Trots sin vikt på 2250 kilo, en lastkapacitet på 200 kg och räckvidd på tre meter gav roboten ett smäckert intryck där den stod bakom genomskinliga skyddsväggar. Enligt Peter Öhrn på ABB har dess styrsystem en optionslista med ett hundratal licenser vilket tillåter många parallella studentlaborationer. Roboten kommer även kunna utrustas med såväl kamera som kraftsensor, förklarade han.
- Vid exempelvis montering i en vågkraftsinstallation kommer man att kunna känna montaget via en kraftgivare i robotens nos.

Stöd till utbildning och forskning
Med donationen vill ABB bidra till utbildningen i robotik vilket även ligger i teknikföretagets intresse.
-Vi tycker det är jätteviktigt att dagens studenter blir utbildade på dagens produkter. Det vore illa för oss om dagens studenter blir utbildade på gårdagens robotar med gammal teknik, sade Helena Malmqvist, extern forskningssamordnare för ABB Sverige.

Roboten kommer väl till pass för utveckling av robotlaborationer inom ramen för elektricitetsläras pedagogiska utvecklingsprojekt. Avdelningen förfogar sedan tidigare över tre äldre robotar i ett robotlabb som enligt institutionsprefekt Mikael Jonsson kommer bli mer ändamålsenligt. Den nya roboten ska till en början användas inom vågkraftsforskning för montering av så kallade Ferrit-magneter i en vågkraftsgenerator. Där är kompetens inom robotteknik av stor vikt, menade Mats Leijon, professor i elektricitetslära.
- Det finns ett väldigt stort behov av utbildade studenter inom det här området. Att vara duktig på matematik och IT är en sak, men att kunna använda det i applikationsprocesser och robotstyrning är väldigt viktigt.

När det var dags för den traditionella bandklippningen fick roboten själv den äran. Med graciösa rörelser greppade den resolut en handskbeklädd sax som fördes i position vid invigningsbandet - ett klipp som välkomnades med stora applåder.

För mer information, kontakta professor Mats Leijon, Institutionen för teknikvetenskaper, Elektricitetslära, 070-425 09 23, mats.leijon@angstrom.uu.se

Anneli Björkman

Läs mer

Prenumerera på Uppsala universitets nyhetsbrev

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin