Föreläsning om fysiken efter Higgs - vad händer nu?

Bildtext
Fysikern John Ellis, verksam vid King’s College, London, och CERN kommer på fredag att ge en populär föreläsning för allmänheten om betydelsen av upptäckten av Higgs för teorier om universums uppkomst och för den fortsatta fysikforskningen.
Ett trettiotal av värdens ledande partikelfysiker har denna vecka bjudits in till ett symposium av Nobelstiftelsen för att överlägga om de omvälvande konsekvenserna av de senaste experimentresultaten från CERNs stora protonkolliderare LHC. Diskussionen gäller följderna av att partikeln som upptäcktes på CERN i juli 2012, bekräftats som den sedan nästan 50 år eftersökta Higgsbosonen.
- Upptäckten har omvälvande konsekvenser för den moderna fysikens möjligheter att förklara universums uppkomst och krafter. Den så kallade Standardmodellen, som ifrågasatts som en mer generell teori,
har fått sin position stärkt samtidigt som andra teorier, som bland annat innehöll möjliga förklaringar till antimateria och mörk materia, blivit mindre sannolika eller måst avskrivas, säger Tord Ekelöf, professor vid Uppsala universitet, som organiserar symposiet.
På fredag eftermiddag kommer den kände fysikern professor John Ellis, från King’s College, London, och CERN, att sammanfatta det man kommit fram till under veckans diskussioner vid en öppen föreläsning, dit allmänheten är välkomna, under titeln "The Quest for the Higgs Boson - and Beyond".
Föreläsare: Prof. John Ellis, King’s College, London och CERN, Genève
Tid och plats: Fredagen 17 maj kl 16.15-17.00 i Aula Minor på Gustavianum
Anneli Waara