Samarbete om framtidens energibaserade ekonomimodeller

Michael Kumhof, IMF och Kjell Aleklett, Uppsala universitet

Michael Kumhof, IMF och Kjell Aleklett, Uppsala universitet

Dagens ekonomiska modeller räcker inte till för att förklara hur oljebristen, Peak Oil, kommer att förändra framtidens BNP-tillväxt. De måste kompletteras med modeller som beskriver framtidens förväntade produktion. Det sade Michael Kumhof, Internationella Valutafonden (IMF) i Washington, vid ett seminarium den 21 maj på Geocentrum. Nyligen inledde IMF-ekonomen ett samarbete med Globala energisystem vid institutionen för geovetenskaper.


Vid seminariet "Olja och världsekonomin - Några möjliga framtida scenarier" på Geocentrum gav Michael Kumhof sin syn på ekonomiska modeller över oljeproduktion och oljepriser från bland annat amerikanska Energy Information Administration. Sedan 2003 har energimyndighetens prognoser över världens framtida oljeproduktion visat en stadig nedgång i takt med att den verkliga oljeproduktionen inte längre ökar medan priserna stiger. Men det saknas kompletterande modeller över effekterna på världens BNP, menade Michael Kumhof.

-För att förstå dessa effekter behöver vi gå utanför de existerande ekonomiska modellerna, som är baserade på ett föråldrat sätt att se på tillgänglig statistik. Till viss del lever vi i en ny värld och måste kunna ta nya grepp om den.

Konsekvenser för teknologin

De modeller som Michael Kumhof varit med om att ta fram över framtidens oljeproduktion visar en global tillväxt om 0.65 % per år med en närapå fördubbling av oljepriset under nästa årtionde. Andra av deras scenarier är redan ett faktum, som att minskade oljetillgångar och ökade priser lett till dyrare och smutsigare utvinningar av skifferolja.

Sinande oljeresurser påverkar också teknologin, sade Michael Kumhof, då detta till stor del är beroende av olja. Utmaningarna kräver andra infallsvinklar, vilket också lett till hans nya samarbete med forskningsgruppen Globala energisystem under ledning av professor Kjell Aleklett.

- Energi är basen för hela vår existens; varken matproduktion, bostäder eller ekonomi fungerar utan energi.Vår grupp försöker integrera olika forskningsdiscipliner och ser erbjudandet från IMF till samarbete som en fantastisk möjlighet att sätta naturvetenskap och ekonomisk vetenskap i ett sammanhang, sade Kjell Aleklett. Vårt gemensamma mål är att få säkrade prognoser för världens framtida ekonomi. Vår kunskap hjälper till att sätta vissa gränser som ekonomer inte kan överskrida rent fysikaliskt.

Ekvationer ur verkligheten
Enligt Mikael Höök, forskare i Globala energisystem, finns många lösningar på ett problem som dock kan göra ett annat problem värre. En massiv satsning kan visserligen lösa bristande BNP-tillväxt, men istället försätta världen i en energisäkerhetsmässigt eller klimatmässigt mycket sämre position.

-Det handlar om att hitta ekonomiska modeller som hamnar i mitten där man kombinerar det bästa från de här två världarna och lyckas få en beskrivning som integrerar alla faktorer.

-Det gäller att redovisa verkligheten på närmaste sätt och framförallt ha en helhetssyn.

Kontakt: Kjell Aleklett, professor i Globala energisystem, institutionen för geovetenskaper, Uppsala universitet, 018-471 3763, 070-425 0604, kjell.aleklett@geo.uu.se

Anneli Björkman

Läs mer

Prenumerera på Uppsala universitets nyhetsbrev

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin