Två unga Uppsalaforskare utses till Ragnar Söderbergsforskare i medicin.

Bildtext
Uppsalaforskarna Malin Lagerström och Fredrik Swartling har tillsammans med fyra kollegor från andra lärosäten utsetts till Ragnar Söderbergforskare i medicin 2013 och får därmed åtta miljoner kronor fördelat på fem år för att vidareutveckla sina vetenskapliga idéer.
Ragnar Söderbergs stiftelse meddelade idag vilka sex unga forskare som får anslag. De har valts ut för sina nydanande idéer, uppvisad vetenskaplig skicklighet och för driftiga ambitioner att utveckla medicinsk forskning. Anslaget ger forskarna en stabil plattform att helhjärtat fokusera på sin forskning. För att ge yngre forskare möjlighet att ännu snabbare komma igång med sina projekt och expandera sina forskargrupper har stiftelsen i år vänt sig till något yngre forskare än förra året.
- Det är ett privilegium för Ragnar Söderbergs stiftelse att få medverka i en process som bereder vägen för banbrytande forskning, säger stiftelsens vd Kjell Blückert.
Urvalsprocessen har skett i steg. En grupp sakkunniga professorer har först individuellt – anonymt och oberoende av varandra – prioriterat en grupp av 24 sökande. Gruppen har sedan efter noggranna bedömningar, referenstagningar och möten valt ut en toppgrupp som kallats till intervju med sakkunniga och stiftelsens styrelse. Slutligen har stiftelsen valt ut sex unga forskare; två från Uppsala, två från Lund och två från Karolinska Institutet.
Malin Lagerströms projekt fokuserar på att studera de nätverk av nervceller som registrerar och reglerar smärta och andra känseluttryck, såsom klåda. Kronisk klåda är till exempel ett av de vanligaste symptomen vid sjukdomar som psoriasis och atopisk dermatit. Ett av målen är att hitta de nervceller som vid lätt beröring kan minska känslan av smärta, för att senare kunna stärka dessa cellers funktion med hjälp av läkemedel.
Fredrik Swartlings projekt handlar om att förstå hur hjärntumörer uppstår och hur de kan behandlas. De har tidigare upptäckt att ett protein som behövs för hjärnans utveckling, och som normalt snabbt bryts ned i kroppen, istället stabiliseras och blir kvar hos patienter med hjärntumör med dålig prognos. Målet är att kunna förklara hur det stabiliseras och driver tumörutveckling samt undersöka om några nyligen identifierade substanser kan bli potentiella läkemedel i framtida behandlingar.
Pristagarna presenteras på Ragnar Söderbergs Stiftelses webbplats.
Anneli Waara