Besöksdagarna satte fantasin och eleverna i rörelse
Vad har kannibaler med kvasarer och universums lysande hemligheter att göra? Det fick gymnasieelever veta som besökte Ångströmlaboratoriet under Besöksdagarna den 15-17 oktober. Ungefär 350 gymnasister från Uppsala med omnejd fick möta forskare, lärare och doktorander som höll föreläsningar och rundturer, visade experiment och ledde interaktiva övningar inom naturvetenskap och teknik.
TekNat-fakulteten stod som vanligt bakom höstens Besöksdagar för gymnasietreor på tekniska och naturvetenskapliga utbildningar. Elever och deras lärare från såväl Uppsala som Täby fick ta del av bland annat populärvetenskapliga föreläsningar och spännande forskning vid olika stationer. Hos geofysikerna stod en seismometer som uttryckte markrörelser på en datorskärm. Gemensamma hoppinsatser från elevgrupper gav upphov till om än inga jordskalv men rejäla vibrationsutslag, liksom viss förvirring i lokalerna intill. En annan populär aktivitet var teknikvetenskapers demonstration av en elbil på Ångströms parkering, där elever med körkort fick prova att köra runt kvarteret.
Dessutom bjöds på visning av Mikrostrukturlaboratoriet, Skandinaviens största renrum för forskning inom allt från biologi till rymdteknologi. Ett av dess resultat var ett pappersbatteri av cellulosa från algen grönslick och en ledande polymer. I november startar en innovationstävling där man efterlyser kreativa förslag till applikationer för batteriet, berättade Mateo Santurio, projektledare vid universitetets enhet för samverkan med näringslivet, UU Innovation. Gymnasieeleverna Denis Bisaso och Erik Ålander från Lundellska skolan tyckte det lät som en spännande men rätt stor utmaning.
-Man måste ju ha batteriet i handen för att kunna experimentera själv, sa Erik Ålander, det är ju det som är själva idén för att veta vilka omständigheter man har att jobba med.
Fast båda gymnasieeleverna gillade presentationen.
- Själva projektet lät väldigt intressant, det kändes som att det var något väldigt viktigt och bra, sa Denis Bisaso.
Flera elever tyckte också om att få inblick i många olika ämnen under Besöksdagarna. Alva Johansson och Saga Norrby från Lundellska var mest intresserade av kemi, biologi och samhällsfrågor, så utbildningsvalet såg ut att bli av mer tvärvetenskaplig natur.
- Men det är alltid bra att få veta så mycket som möjligt om så många olika ämnen som möjligt. Då vet man vad man kan sålla bort och vad man ska ta till sig.
Läs mer om Besöksdagarna
Anneli Björkman