Forskning pågår: Om barn och ungdom

Bildtext
Hur förstår spädbarn andra människors handlingar, psykofysiologiska reaktioner hos barn, den sociala hjärnan.… Den 28 oktober presenteras senaste nytt inom forskning om barn och ungdom på konferensen ”Forskning pågår”. Här möts forskare och yrkesverksamma för gemensamt erfarenhetsutbyte. Fokus för årets konferens är "Tidig barndom - sårbarhet/möjlighet".
Konferensen ”Forskning pågår” är ett samarbete mellan Uppsala universitet och Regionförbundet. Den vänder sig till verksamma inom socialtjänst, skola, förskola och hälso- och sjukvård, ledare och förtroendevalda i kommun och landsting, forskare och studenter, frivilligorganisationer, och andra intresserade och ger en inblick i den omfattande forskning som pågår vid Uppsala universitet om barn och ungdom.
Syftet med ”Forskning pågår” är att skapa en mötesplats för forskare och verksamma, ge tillfälle till kompetensutveckling och fortbildning för personal inom både praktisk och strategisk verksamhet på många berörda institutioner och organisationer och ett tillfälle för forskare att nå ut med sina forskningsresultat.
I år firar Forskning pågår - Barn och ungdom 10-årsjubileum.
- När Forskning pågår startade för 10 år sedan var det ett resultat av diskussioner om hur samverkan skulle kunna utvecklas mellan universitetet och personal som arbetar med barn och ungdom i kommuner och landsting, berättar Anders Westlin, forskningssekreterare och projektledare för Forskning pågår.
- Gensvaret från deltagarna har varit mycket positivt. Konferenserna har samlat sammanlagt närmare 2500 deltagare. En förhoppning är att de stärkta och fördjupade kontakterna ska kunna leda till både utveckling av det egna arbetet och nya samarbetsmöjligheter.
Konferensen inleds av Margaretha Fahlgren, vicerektor inom humaniora och samhällsvetenskap vid Uppsala universitet.
Föreläsarna presenterar den senaste forskningen inom barn och undom. Bland annat berättar
Gustaf Gredebäck, professor i utvecklingspsykologi, hur spädbarn förstår andra människors handlingar, Frank Lindblad, professor i barn- och ungdomspsykiatri, om psykofysiologiska reaktioner hos barn och Åke Pålshammar, senior universitetslektor, om den sociala hjärnan.
Anna Malmberg