Mobilapp som mäter ljusexponering kan minska vintertrötthet
I ett nytt tvärvetenskapligt forskningsprojekt vid Uppsala universitet ska forskare med hjälp av en egenutvecklad mobilapp registrera ljusexponering och humör. Målet är att ta reda på om informationen skulle kunna användas för att minska vintertrötthet och depression.
Vårt humör och aktivitetsnivå påverkas av miljön och omgivningen, och förändras med årstiderna. Dagsljuset påverkar vår dygnsrytm och sömn, liksom vår kognitiva förmåga. I vissa fall kan för lite dagsljus leda till vintertrötthet (Seasonal Affective Disorder, SAD) och depression. Ljusterapi och vitamintillskott kan lindra symptomen, men ett verktyg som identifierar och hanterar beteendeförändringar till följd av minskat dagsljus skulle kunna förbättra hälsan och välbefinnandet för många.
En forskargrupp vid Institutionen för Informationsteknologi vid Uppsala universitet har utvecklat en ny mobilapp, SADHealth, som kan känna av ljusexponering och mäta fysisk aktivitet. Målet är att appen ska kunna identifiera och hantera effekterna av minskad exponering i dagsljus, och ge förslag på lämpliga åtgärder. Resultaten från den inledande studien visar att ljussensorer på mobiltelefoner kan ge tillräckligt höga kvalitetsmätningar av ljus.
Nästa steg är att genomföra en större studie med deltagare som ska samla in data via appen under en längre tid. Projektet är tvärvetenskapligt, och den insamlade informationen ska analyseras av forskare inom de sociala, biologiska och beteendevetenskapliga fälten för att undersöka hur förändrade ljusförhållanden påverkar hälsa, välbefinnande och beteende. Forskarna hoppas kunna utveckla ett intelligent system som känner igen de psykologiska, beteendemässiga och sociala förändringarna som kan härledas till begränsat dagsljus.
- Den storskaliga studien kommer också att innehålla analys av information från sociala medier som Twitter och Facebook. Vi hoppas att så många användare som möjligt laddar ner och börjar använda appen, så att vi får in ett tillräckligt stort analysunderlag, säger Edith Ngai, forskare vid institutionen för informationsteknologi vid Uppsala universitet.
Hon menar att kombinationen av online- och offline-data kommer att ge den heltäckande bild som behövs för att skapa ett nytt personligt verktyg som kan hantera hälsa och välmående. Projektet väntas slutföras under senare delen av 2015.
För mer information, besök projektets webbplats, eller kontakta Edith Ngai, telefon: 018-471 5745 , mobil: 070 till 1.679.360 , e-post: edith.ngai@it.uu.se
Om SADHealth
SADHealth är en mobilapp utvecklad för Android-mobiler och är tillgänglig på Google Play butiker. Den mäter ljusförhållanden, fysisk aktivitet, plats och uppgifter om humör och svarar på frågor som: Hur länge har du varit ute i dagsljus? Hur mycket har du motionerat den senaste veckan? Vad kan jag göra för att minska vintertröttheten? Hur har mitt humör varit den här veckan, och har det blivit bättre?