Blomsterinstallationer från Japan i Botaniska trädgårdens sommarutställning

Exempel på installation av den japanske konstnären Takaya Terada.

Exempel på installation av den japanske konstnären Takaya Terada.

Blomsterinstallationer i stort format av sju japanska konstnärer fyller Thunbergs magnifika orangeri i sommar. Utställningen sammanför samtidskonst med den traditionella Japanska konstarten Ikebana, en installationskonst med levande blommor och växter.


I Uppsala universitets stora sommarutställning i Botaniska trädgården visas en unik kombination av traditionell och samtida japansk konst. Trädgårdsdirektör Mats Block tror på publiksuccé:

- Konstnärerna använder sig av trädgården och samspelar med trädgårdens växter på ett nyskapande sätt. Vi tror att det här är installationer som både konstälskare och våra trädgårdsintresserade besökare kommer att uppskatta.

Växter i konstnärlig installation har en lång tradition i Japan. Blommor representerar ”det levande”, och i ikebana är just ”det förgängliga” den kvalité som ger verket dess unika värde. Principerna i ikebana handlar om relationerna mellan människan, det kosmiska och det jordiska. Balansen mellan dessa enheter gestaltas skulpturalt i kompositioner, där materia framträder mot tomrummet. I samtidskonstverken skapas kontraster mellan det levande och det artificiella, mellan olika strukturer och ytor, mellan organiska former och geometriska, principer som lever kvar inom japansk estetik.

Kuratorer för utställningen är Kajsa Haglund och Elisabet Yanagisawa Avén. Om urvalet av konstnärer och utställningens sammansättning säger de:

- Att göra en utställning med konstnärer som kommer från både ikebana och samtidskonst är en utmaning som kanske bara kan göras utanför Japan. Förutom att växter är det sammanhållande temat, vill vi betona den gemensamma nämnaren för dessa olika konstinriktningar; förhållningssätt till rumslig gestaltning. Utmaningen handlar också om att göra det förgängliga hållbart genom hela utställningsperioden, en till synes omöjlig motsättning som vi hittat lösningar för.

Deltagande konstnärer är:
• Två ikebana-konstnärer; Katsuhito Kurata från den anrika skolan Ikenobo samt femte generationens mästare Hiroki Ohara från den väletablerade skolan Ohara.

• Naoaki Donuma, trädgårdschef vid Saito Summer Villa i Niigata. Japansk trädgårdskonst har historiska anor.

• Fyra samtidskonstnärer som arbetar med växter på ett mindre traditionsbundet sätt; Ohya Rica som arbetar med installationskonst där växter ofta används som material, Shizuko Ono som arbetar med skulptur i metall, Junichi Kakizaki som arbetar med land art och flower art i installationer samt Takaya Terada som utarbetat en egen performativ installationskonst på levande modellers huvuden, kallad Hanayuishi.

Under vernissagen den 14 juni kommer en Hanayuishi performance visas i orangeriet. Alla konstverk är skapade specifikt för orangerisalen.

Utställningen pågår från 14 juni-14 september. Under utställningstiden sker en rad aktiviteter med japansk anknytning i Botaniska trädgården och orangeriet.

Läs mer om Ikebana-utställningen i Botaniska trädgården

Läs mer

Prenumerera på Uppsala universitets nyhetsbrev

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin