SciLifeLab öppnade dörrarna till Navet
Onsdag 9 april öppnade SciLifeLab dörrarna till Navet, den nya mötesplatsen i hjärtat av BMC. - Navet inbjuder verkligen till tvärvetenskapliga samtal, konstaterar Ammar Zaghlool, en av alla forskare som kommer att arbeta i lokalerna.
Onsdag 9 april invigdes Navet, SciLifeLabs nya lokaler i hjärtat av Biomedicinskt centrum, BMC. I vimlet minglade världsledande forskare och medarbetare vid SciLifeLab. På plats var också rektorerna vid de fyra lärosäten som driver satsningen och utbildningsminister Jan Björklund.
– Sverige är framgångsrikt inom life science och det ska vi fortsätta att vara. Jag är av åsikten att vi ska kunna koncentrera resurser och kompetens till toppforskning, därför finns SciLifeLab, och därför har vi nu detta centrum som gagnar landets alla forskare inom fältet, konstaterade Jan Björklund.
Navet är utformat för att inspirera till spontana möten. Entréplan erbjuder ett öppet torg med möjlighet att samtala över en kopp kaffe. Längre upp finns kontor och rum för mer avskilda diskussioner, här ryms bland annat Uppsala Genome Center som flyttade in vid årsskiftet.
– Vi har fått väldigt trevliga lokaler och förmånen att samla hela plattformen på ett plan. Att vi dessutom rör oss i samma miljö som forskarna har tydligt positiv effekt på såväl idéer som inspiration till nya projekt, säger facility manager Inger Jonasson.
Även Eva Åkesson, rektor vid Uppsala universitet, framhöll i sitt invigningstal samtalets betydelse för nyskapande forskning.
– De bästa idéerna kommer sällan i ensamhet framför mikroskopet, de föds i samtalet med andra, och det är just det som Navet uppmuntrar till. Genom att samla SciLifeLabs kunskap och teknik i denna förstklassiga infrastruktur kommer vi att stärka en redan framgångsrik verksamhet.
Utöver Navets 3 000 kvadratmeter har ytterligare 8 000 kvadratmeter av BMC byggts om för att ge rum åt Uppsalas alla forskarteam med direkt koppling till SciLifeLab. De första forskarna på plats flyttade in redan mars 2013, bland dem Ammar Zaghlool, postdok vid institutionen för immunologi, genetik och patologi.
– Navet inbjuder verkligen till tvärvetenskapliga möten. Forskare med homogena intressen träffas, grupperingar uppstår och med dem idéer till nya projekt. Det är också en stor fördel att arbeta i direkt anslutning till de tekniska plattformarna, själva har vi redan inlett ett samarbete med Illumina.
Kerstin Lindblad-Toh, Co-Director vid SciLifeLab Uppsala, konstaterade i sitt invigningstal att hon underskattat Navets attraktionskraft som mötesplats och uttryckte även sin stolthet över hur långt SciLifeLab nått.
– Nu ser vi resultatet av vårt arbete. Vi samlar ledande kompetens, plattformarna är i full aktivitet och samarbetet med externa aktörer fungerar. Med Navet får vi vår naturliga mötesplats där jag redan ser världsledande forskare träffas över en kaffe, möter positiva medarbetare och nu även ser hur mer långväga besökare börjar upptäcka dess betydelse. Jag är stolt över att vara här idag!
Magnus Alsne