Innovationsrika Uppsaladoktorander belönades

Tre av årets innovationsstipendiater, Joakim Munkhammar, Kristofer Eriksson och Jesper Jacobsson framför Handelsbankens Peter Bergqvist och UU Innovations Pirkko Tamsen.

Tre av årets innovationsstipendiater, Joakim Munkhammar, Kristofer Eriksson och Jesper Jacobsson framför Handelsbankens Peter Bergqvist och UU Innovations Pirkko Tamsen.

Årets innovationsstipendier delades på torsdagen ut av Ångström Academy i en prisceremoni i Häggsalen. Fem doktorander belönades av Innovationsstiftelsen för sina framgångsrika industrisamarbeten eller forskningsprojekt som visat kommersiell potential. 2014 års stipendiater heter Scott Holcombe, Alejandro Lopez, Joakim Munkhammar, Jesper Jacobsson och Kristofer Eriksson.


Det var sjunde gången som universitets unga innovatörer uppmärksammades av Innovationsstiftelsen vid Handelsbanken Uppsala i samarbete med Ångström Academy, del av UU Innovation. Dess chef Pirkko Tamsen talade om universitetets och industrins utmaningar med att förena nyfikenhetsdriven och behovsdriven forskning. Där hade de nominerade lyckats.

- Ni har verkligen visat på er förmåga och vilja att samarbeta med industrin och befinna er i det här fältet där forskningsinriktningar möts, sade Pirkko Tamsen.

Bakom stipendierna stod Innovationsstiftelsen vid Handelsbanken, vars bidrag förhoppningsvis är ”en liten fjäder i hatten för framtiden”, enligt bankdirektör Peter Bergqvist. Ett stipendium om 20 000 kronor gick till doktoranden Scott Holcombe vid avdelningen för tillämpad kärnfysik. Inom sitt arbete i OECD Halden Reactor Project har han tagit fram en utrustningsdesign som möjliggör nydanande analyser av bränsle i kärnreaktorer. Upptagen av experiment i norska Halden fick Scott Holcombe dock delta via videolänk.

På plats i Häggsalen fanns emellertid Kristofer Eriksson från avdelningen för fasta tillståndets fysik, en av fyra doktorander som fick ta emot stipendium på 7 500 kronor vardera.

-Det känns jättekul och verkligt nu när man har gått från idé till en realiserbar produkt. Annars frågar man sig ofta när man egentligen är klar.

Slumpen inblandad
Tillsammans med en forskargrupp har Kristofer Erikson tagit fram en ny metod för att göra porösa magnetiska partiklar. Dessa kan bland annat användas för att separera biomolekyler. Det är dock ett sidoresultat som gruppen ursprungligen inte var ute efter. Arbetet i labbet gick ut på att modifiera en yta för användning inom multiplex diagnostik.

- Men sen såg vi att den även skulle kunna användas för separation med hjälp av magneter. Det har gjorts tidigare men inte med den här typen av partiklar. Den här metoden att tillverka partiklarna är helt ny.

Resultatet av att kombinera magnetism, ytbioteknik och ytkemi, det senare Kristofer Erikssons nisch, ledde till bildandet av bolaget LAB ON A BEAD. Nu väntar gruppen på att patentansökan ska godkännas så att försäljningen av porösa magnetiska partiklar kan börja. Förhoppningen är att forskare och företag inom biomedicin och med inriktning på antikroppar ska använda produkten. Närmast skalas tillverkningsprocessen på Ångströmlaboratoriet upp. Utrustningen är inköpt och på plats.

-Det jag önskar mest nu är att idén ska hålla och kunna användas på riktigt. Det vore otroligt roligt om vår produkt kunde få spridning till sjukhus och läkemedelsföretag i Sverige och utomlands, sade Kristofer Eriksson.  


Ångström Academy (ÅMA) är en del av Uppsala universitet Innovation och arbetar för att stärka samverkan mellan företag och Ångströmlaboratoriet.  UU Innovation är Uppsala universitets enhet för stöd till kommersialisering av forskningsresultat och idéer samt forskningssamverkan med icke-akademiska organisationer. UU Innovations uppgift är att stärka både universitetet och samhället genom ökat nyttiggörande av kunskap vid Uppsala universitet.

Innovationsstipendierna har instiftats av Innovationsstiftelsen vid Handelsbanken Uppsala City. Genom att lämna bidrag till tidig forskning och utveckling av idéer vid Uppsala universitet som bedöms ha kommersiell potential vill stiftelsen främja vetenskaplig forskning och utveckling inäringslivet.

Läs mer om UU Innovation

Se UU:s pressmeddelande

Anneli Björkman

Läs mer

Prenumerera på Uppsala universitets nyhetsbrev

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin