Nytt forskningsprojekt undersöker miljögifter längs Sveriges Östersjökust

Bildtext
Forskningsprojektet TREASURE vid Uppsala universitet har beviljats 7 miljoner kronor för att utveckla nya metoder för att uppskatta riskspridningen av miljögifter från så kallade fiberbankar utmed Sveriges Östersjökust, och tillhandahålla vetenskapligt grundade rekommendationer för sanering.
Projektnamnet TREASURE står för ”Sanering av starkt förorenade sediment längs norra Östersjökusten för hållbar utveckling och levande kust och skärgård” och leds av Ian Snowball, professor vid institutionen för geovetenskaper. Projekt kommer att genomföras i samarbete med myndigheter (SGU och SGI), Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU), Stockholms universitet och Lunds universitet.
- Forskningsprojektet kommer undersöka risken för spridning av miljögifter som finns lagrade på havsbotten längs Sveriges kustområden i så kallad fiberbanker. Fiberbanker, som är ett resultat av utsläpp från före detta trä- och pappersindustri, är ett hot mot Östersjöns ekosystem och kan påverka Sveriges möjlighet att nå nationella miljömål. Projektets primära mål är att utveckla nya verktyg som kan användas för att bedöma risken av spridning av miljögifter från fiberbankerna till näringskedjan, säger Ian Snowball.
Formas utlyste förra året 21 miljoner kronor till forskning om effektivare sanering av förorenade områden, med målet att uppnå ett av riksdagens miljökvalitetsmål – en giftfri miljö.