Filmer ska få unga att välja utbildning inom medicin och farmaci

'Varför stammar man?' är utgångspunkt för en av fyra filmer som redan dagar efter lansering väcker stor uppmärksamhet. – Vi har bra spridning, konstaterar upphovsmannen Anders Skoglund.


Torsdag 9 oktober var det premiär för fyra nyproducerade kortfilmer som med en mix av allvar och lättsamhet ska väcka ungas nyfikenhet för utbildning inom medicin och farmaci vid Uppsala universitet.
– Vi har utgått från frågor som vi vet att många ungdomar bär på: Hur påverkas min kropp av alkohol och läkemedel? Hur stor är risken att vi ska drabbas av en ny pandemi? Och varför stammar man? I filmerna försöker vi att på ett engagerande sätt ge svar på frågorna, samtidigt som vi berättar om våra utbildningar och vilka möjligheter det finns att lära sig mer om ämnet, säger Anders Skoglund, informatör vid kansliet för medicin och farmaci.

Filmerna har snabbt väckt uppmärksamhet på Internet. Mindre än en vecka efter att de dök upp på Youtube räknas visningarna till närmare 2 500. Flest tittare har filmen om stamning nått, sannolikt tack vare redaktionell draghjälp i feber.se, en tekniksajt som redovisar runt 500 000 besök i veckan och som ägnat utrymme åt filmen. Antalet visningar kan jämföras med Uppsala universitets hittills mest sedda film, en flashmob från universitetsdagarna, som på 2,5 år samlat 21 500 visningar.
– Vi får dessutom bra hjälp med spridning från både våra program och studenter, så jag tror att vi har goda förutsättningar att komma upp i femsiffriga antal visningar den närmaste tiden, säger Anders Skoglund.

Vetenskapliga informationsfilmer online är redan ett etablerat fenomen. Youtube-kanalen AsapScience redovisar miljontals visningar på sina produktioner. Deras mest visade film har över 15,8 miljoner visningar och kanalen har även gjort specialfilmer för amerikanska CBS.
– Jag tror att den här typen av film är rätt väg att närma sig presumtiva studenter. Dels syns du i ett medium där målgruppen befinner sig, dels kan du förmedla intressant information på ett lättsamt sätt. Det är möjligt att vi fortsätter producera filmer, utmaningen är att hitta relevanta frågeställningar i en kontext där vi på ett naturligt sätt kan placera våra utbildningar, säger Anders Skoglund.
 

Se film om alkohol:        www.youtube.com/watch?v=1M5L9pdcovI
Se film om läkemedel:    www.youtube.com/watch?v=7GB2hqKuX6k
Se film om pandemi:      www.youtube.com/watch?v=mnpyGtoXrlE
Se film om stamning:     www.youtube.com/watch?v=503HCOQZCrY

Magnus Alsne

Prenumerera på Uppsala universitets nyhetsbrev

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin