Uppsalaalumn gör tillvaron ljusare i Somalia
I Somalia skiner solen i snitt nio timmar per dag. Samtidigt saknar 90 procent av befolkningen tillgång till elektricitet och måste förlita sig på fotogenlampor med risker för såväl hälsa som miljö. Det vill Uppsalaalumnen Liibaan Mahamoud ändra på genom sitt företag Light Up Somalia. Genom solcellsdrivna produkter hoppas han hjälpa Somalia att utveckla miljövänlig energi och samtidigt skapa fler arbetstillfällen i landet.
När Somalias varma dagar övergår i kalla nätter fylls mörkret av fotogenlampors sken och dieselmotorers oupphörliga brummande. På så sätt kan drygt nio av landets över tio miljoner invånare fortsätta att hålla affärer öppna, sköta hushåll och boskap, eller läsa. Men fossila bränslen är dyra och bidrar dessutom till luftföroreningar och hälsoproblem. Att det går att få fram renare el upptäckte Liibaan Mahamoud redan som tolvåring hemma i Mogadishu.
– Jag har ett minne från 1987 då en dansk hjälporganisation satte upp fyravindkraftverk i området där min mammas syster bodde. Jag stannade upp och bara stod och tittade, helt fascinerad av vindkraften som höjde sig runt 18 meter över marken. Sen kom sådan också till den kommun där jag bodde, och även västerlänningar som hade med sig solplattor. Jag tänkte: ”nu har jag sett vindkraftverk och solceller, tänk att man kan få elektricitet av vind och sol”. Så började jag intressera mig för den energi som kom från min omgivning och som var bra för miljön.
Energistudier med sikte på företagande
I början på 1990-talet flyttade Liibaan Mahamoud till Sverige och Uppsala. När det blev dags att söka till Uppsala universitetet valde han elektroteknik med siktet inställt på att arbeta med förnybar energi. Efter att 2007 ha tagit examen från högskoleingenjörsprogrammet i elektroteknik pluggade han 60 poäng i vindkraft på distans vid Högskolan på Gotland. Utbildningarna gav honom förutom teknisk kompetens också självförtroende att våga starta ett företag.
– Inom elektroprogrammet läste vi grundläggande ekonomi och fick på ett tidigt stadium träffa inbjudna entreprenörer som gav oss råd och inspiration, säger han.
– Dessutom var min mamma egen företagare och handlade med bland annat kläder och mat. Så min ambition att vara oberoende och driva något eget kommer nog från henne.
Ljusa såväl som hållbara idéer
2013 återvände Liibaan Mahamoud till Somalia. Där lade han grunden till företaget Light Up Somalia, eller Iftiimiso, somaliska för såväl belysning som upplysning. I Mogadishu upprättade han och tre medarbetare ett lager med solcellslampor från det svenska företaget Sundaya Nordic AB. Tanken är att somalier som lever utomlands ska kunna köpa lampor till släktingar och vänner som oftast lever på landsbygden.
– Kitet med solcellsplattan och lamporna är i ett försökstadium och kostar än så länge 150 US dollar. Till skillnad från många av de kinesiska produkter som sprids i landet håller de här lamporna av betydligt bättre kvalitet.
Något han också engagerat sig i är att återanvända plastflaskor som stöd för solcellsficklampor. Flaskorna samlas in och fylls med vatten eller sand, en kreativ lösning på problemet med hanteringen av plastsopor.
– Då slipper vi dessutom köpa stöd till lamporna från Kina. Tanken är hela tiden att främja hållbarhet.
Ett annat samarbete är med svenska TEROC som utvecklat ett hybridsystem för drift av frysboxar eller kylskåp. Systemet kan även användas för att driva datorer, TV-apparater, belysning eller för att ladda en mobiltelefon. Förhoppningen är att kunna kombinera det med solcells- och vindkraftsteknik.
– Vi har levererat systemet till Mogadishu och några ungdomar har fått utbildning i det via Skype. Men vi vill skicka ner fler system i framtiden så att fler ungdomar kan lära sig tekniken och försörja sig på den, säger han.
Skäl för optimism
Att skapa arbetstillfällen är det andra viktiga syftet med Light Up Somalia. Kvinnor och ungdomar i Somalia ska utbildas för att kunna sälja produkter baserade på solcellsteknik. Ett starta-eget-program planeras där Liibaan Mahamoud hoppas på samarbete med såväl svenska organisationer som företag.
– En av mina starkaste drivkrafter är att ge något tillbaka till Somalia. Hur kan vi främja fred, förstärka kvinnors rättigheter, öka jämlikheten och säkra demokratin i landet? Landet måste byggas upp på nytt och då behövs min och många andras kunskaper inom förnybar energi, hållbarhet, återvinning - ja, allt.
Att locka investerare till ett land som de senaste två decennierna kämpat med väpnade konflikter och humanitära kriser kan te sig motigt. Men Liibaan Mahamoud menar att en ny politisk ordning och flera internationella ramverk för bistånd ändrat förutsättningarna för Somalia. Nyligen hölls exempelvis ett första internationellt forum på ministernivå i Köpenhamn inom New Deal-programmet, vars syfte är att stärka landets fredsprocess och återuppbyggnad.
Samarbete kring förnybar energi efterlyses
Från svenskt håll kommer Sida fram till 2017 att satsa totalt 1,5 miljarder kronor på Somalias utveckling. Man sätter också upp ett särskilt affärsprogram, Somali-Swedish Business Program, med syfte att skapa jobb i Somalia. Programmet står öppet för alla sökande, men riktar sig i huvudsak till projekt med utvecklingspotential av somalier i Sverige som vill etablera sig i landet. Programmet startar i april 2015.
– Västvärlden ger nu stöd till olika initiativ i Somalia. Fokus ligger på hur vi ska skapa jobb och där ligger en stor del av lösningen i att satsa på förnybar energi. Förutom sol har Somalia väldigt bra vindförhållanden genom sitt läge på östkusten längst ut på Afrikas horn. Samtidigt krävs det stor kunskap för att ta fram sol- och vindkartor över de mest idealiska förhållandena för sol- och vindkraftverk. Men den kunskapen finns hos Uppsala universitet.
Läs mer på facebooksidan för Light up Somalia medan hemsidan www.lightupsomalia.com tillfälligt är under ombyggnad
Anneli Björkman