Ångströminnovatörer tog emot Visionskristaller
Den 11 december uppmärksammade Uppsala universitet genom Ångström Academy årets innovatörer på Ångström.
2014 års mottagare av Hjärnäpplet, professor Mats Leijon, berättade om vägen från universitetsforskning till innovationer och producerande företag. Därefter delade han och UU:s näringslivschef Pirkko Sulila Tamsen ut kristallstatyetterna ”Vision” till Ångströmforskare som under året sökt patent genom universitetets innovationssystem, UU Innovation/Forskarpatent.
Syftet var att hedra årets Ångströminnovatörer, stimulera dem att gå vidare med idéer och samtidigt inspirera andra forskare.
2014 års mottagare av visionskristallerna:
Mathias Hamberg, forskare vid Institutionen för fysik och astronomi, Högenergifysik
Mathias har uppfunnit en undulator för att påverka elektronstrålar i t ex synkrotroner. Undulatorn är mycket flexibel och ger nya möjligheter att kontrollera elektronstrålen och att producera olika slags polarisation.
Niklas Salomonsson
Niklas var när detta projekt startade student här på Ångström. Uppfinningen rör ett system för att mäta avvikelser i en robotarm och därmed kunna kompensera och positionsbestämma. Genom denna uppfinning är det möjligt att använda mycket lätta material i konstruktionen och därmed hålla nere vikt, dimensioner och att minska effektförbrukningen.
Albert Mihranyan, universitetslektor vid institutionen för teknikvetenskaper, nanoteknologi och funktionella material
Jonas Lindh, forskare vid institutionen för teknikvetenskaper, nanoteknologi och funktionella material
Uppfinningen avser cellulosapärlor/partiklar och ett nytt sätt att tillverka dessa. Det tidigare komplicerade tillverkningssättet har genom uppfinningen nu förenklats till en enstegsprocess som kan utföras i ett och samma reaktionskärl. De tillverkade kulorna kan användas för att binda/fånga upp proteiner, vid kromatografi, som läkemedelsbärare och vid ympsampolymerisering.
Oommen P. Varghese, forskarassistent vid institutionen för kemi - Ångström, polymerkemi
Oommen P. Oommen, forskare vid institutionen för kemi - Ångström, polymerkemi
Den här uppfinningen är relaterad till SiRNA – ”short interfering RNA”. SiRNA är en klass av dubbel-strängade RNA-molekyler som har egenskapen att de kan hindra uttrycket av specifika gener. Tanken är att SiRNA ska kunna användas terapeutiskt genom att stänga av aktiviteten hos specifika gener och på så vis ha en terapeutisk effekt. Ett flertal kliniska studier har gjorts med SiRNA, men det finns fortfarande många problem att lösa. Den här uppfinningen handlar om lösningar till en del av dessa problem.
Maria Strömme, professor i nanoteknologi vid institutionen för teknikvetenskaper, nanoteknologi och funktionella material
Christian Pedersen, forskare vid institutionen för farmaci
Den här uppfinningen avser protein, närmare bestämt framställningen av partiklar av proteiner. För läkemedelstillämpningar är det väsentligt att kunna framställa proteinpartiklar av lämplig storlek och med önskvärda egenskaper. Hittills har ett flertal olika metoder föreslagits för att lösa dessa problem, med varierande framgång. Den här uppfinningen avser metoder för att lösa vissa problem relaterade till framställningen av proteinpartiklar.
ÅNGSTRÖM ACADEMY – EN DEL AV UU INNOVATION
ÅMA arbetar för att stärka samverkan mellan företag och Ångströmlaboratoriet. Den strategiska forskningsplattformen är en del av UU Innovation, den enhet vid Uppsala universitetet som hjälper forskare med råd, kontakter och finansiering för samverkan och kommersialisering. Kontakta Ångström Academy: Fredrik Engelmark 070-167 9392, Torbjörn Fängström 070-167 9390 och Annika Olsson 070-167 9163