Månadens mest utfrågade: studievägledarna
För vissa råder brådare dagar än andra. Den 15 april är sista ansökningsdagen till höstterminens kurser och program. För alla studiesugna som försöker ta sig fram i ansökningsdjungeln stavas räddningen studievägledarna. En av dem är Sara Rosenquist på Teknats Studentservice, ansvarig för civilingenjörsprogrammet i informationsteknologi och teknisk fysik med materialvetenskap.
Vilka frågor får du mest just nu?
-En vanlig fråga är ”jag har inte blivit registrerad på den och den kursen, vad gör jag nu?” vilket ofta beror på att man saknar behörighet. Tyvärr är det väl så att studenterna inte är så uppmärksamma på att läsa kursplanerna där det står om förkunskapskraven, så man missar helt enkelt den informationen. Eller också tänker man att det brukar gå ändå. Men att få dispens har blivit svårare, det handlar ju om kvaliteten på utbildningen. Om man ska kunna gå en kurs och tillgodogöra sig kunskaperna man får, då behöver man också uppfylla förkunskapskraven.
-Där kommer ju vi studievägledare ofta in genom att vi kan göra individuella studieplaner och undersöka om den här studenten ändå kommer att kunna klara av kursen. Men det kräver ganska mycket jobb och samarbete med institutionerna och studierektorerna och flera träffar med studenten.
Hur sprider ni information till studenterna?
-Det vi gör just nu är att ha flera kursvalsinformationstillfällen per vecka. De schemalägger vi så att studenterna ser dem i sina scheman. Sen mailar vi även ut information och bjuder in till träffar. Vi vill att studenterna verkligen kommer på de här tillfällena för där får de så mycket viktig information som de verkligen behöver. Men sen är det ju en del som inte kommer och istället mailar oss. Så vi får också många frågor den vägen. Studenterna kan alltid boka tid hos oss för att se över sin studiesituation.
Vad händer vid en gruppinformation?
-Vid informationstillfällena kring kursval brukar jag samla olika grupper årskursvis och svara på deras frågor, ofta under en lunch. Då bjuder jag på lite mackor och frågar först generellt hur de mår. Häromdagen hade jag med en liten enkät med frågor om hur det känns rent allmänt och hur studierna går. Sen gick jag igenom examenskriterierna för att påminna om det mål de ska ta sikte på följt av allmän information inför höstterminen och sista ansökningsdag 15 april.
-Jag brukar också gå igenom hur man ansöker. När man loggar in på sajten för anmälan till universitet och högskolor, www.antagning.se, måste man ange att man är programstudent så att man inte ansöker som fristående student. Annars blir det fel i fördelningen av medel inom fakulteten. . Eftersom studenterna får läsa max 45 högskolepoäng per termin gäller det också att prioritera kurserna i rätt ordning. Vi går igenom vilka av nästa termins kurser som kräver att man läst vissa kurser. Om studenterna inte tror att de kommer att uppfylla förkunskapskraven får de rådet att boka en tid hos mig för att se vad det finns för alternativ. Då kan vi sätta upp en individuell studieplan eller se om studenten kan försöka omregistrera sig på den kurs som krävs, alternativt gå en repetitionskurs under sommaren.
Är det några nyheter för i år?
-I år är det första gången universitetet inte ger ut någon utbildningskatalog, men det har vi inte fått så mycket frågor om. De nya studenterna är så vana att söka information på webben så för dem verkar det inte bli någon större omställning.
-Redan förra våren tog Uppsala universitet bort möjligheten att göra sen anmälan, vilket andra lärosäten som Lund nu hakar på. Det gör man för att det är så hårt tryck på antagningsenheten att om man löpande måste ta hand om sena anmälningar så tar det alltför mycket resurser. Nu hinner antagningsenheten jobba undan och därefter öppnar man ett antal kurser för sen anmälan efter det första urvalet i mitten av juni.
Något som är extra viktigt för studenterna att komma ihåg?
-Något vi skulle vilja trycka extra på är att studenterna inte ska glömma att tacka ja när de får sina antagningsbesked. Tyvärr är det lätt att glömma det när det är sommar och semester och man kanske är på resande fot. Så det är något vi försöker påminna om.
-Dessutom är det så att ju mer studenterna använder surfplattor och mobiltelefoner så missar de tyvärr att de måste skrolla ner på sidan och bekräfta att de skickar in sin anmälan. Många studenter tror att det räcker med att de loggat in på sajten och tryckt på tacka ja-knappen. Men sen har de inte tagit det sista steget att verkligen skicka in anmälan. Det här märkte vi framförallt inför terminsstarten i januari. Många missade då att tacka ja, och då är det enda alternativet att göra en sen anmälan med risk för att inte få någon plats.
-Det här är ju ett fel i gränssnittet på antagningssidan, den är inte anpassad för mobila enheter. Vi har påtalat detta för sajtansvariga, men än så länge har det inte blivit någon förändring. Så det här är något studenterna måste vara uppmärksamma på.
Om du fick önska, hur skulle du vilja att stödet såg ut för Teknat-studenterna?
-Det vi jobbar för är att studenterna framförallt ska veta vad Studentservice är och att det inkluderar studievägledning, schemaläggning och administration. Vi vill vara en naturlig mötesplats, både en fysisk och digital sådan, då vi ju jobbar mycket via e-post och även med sociala medier. Men för oss studievägledare är samtalen det centrala. Vi hoppas att studenterna ska våga söka upp oss och ha en kontinuerlig kontakt. Hos oss kan man prata om sin utbildning och vilka drömmar och förväntningar man har på framtiden och sitt yrkesliv. Det involverar också en del jobb med självkännedom: vilka kompetenser och kunskaper har jag och i vilken roll skulle jag kunna använda dem i framtiden?
-Ofta brukar det vara så att man börjar med konkreta faktafrågor när man kommer in till oss men sen visar det sig att det egentligen handlar om något annat. Man kanske undrar om det här verkligen är rätt för mig, är jag på rätt spår, rätt program, vilket exjobb ska jag göra och ska jag göra det på ett företag eller här på universitetet… Man vet ju aldrig vart ett samtal tar vägen, och det är det som är så spännande.
-Dessutom är det väldigt viktigt att vi som jobbar så nära studenterna också har kontakt med alla lärare och alla programansvariga, så att de får veta hur studenterna känner. På så sätt kan programmen fortsätta jobba med viktiga frågor.
Anneli Björkman