Internationell solbränslekonferens i Uppsala

21-9

Bildtext

Sista veckan i april samlas forskare från hela världen i Uppsala för att diskutera solbränsle – ett växande forskningsfält inom kemi och biologi. Över 470 forskare från hela världen är anmälda till konferensen, som tar upp olika innovativa och hållbara sätt att lösa framtidens energiförsörjning med hjälp av solen. Och potentialen är stor, menar forskarna.


I genomsnitt träffas hela jorden varje timme av solenergi, som motsvarar ungefär den mängd energi mänskligheten förbrukar på ett år.

– Hela världens energibehov skulle kunna täckas av solenergin många gånger om. Den stora knäckfrågan är hur man kan lagra energin, till exempel från sommar till vinter här i Sverige. Vi behöver mötesplatser för internationellt samarbete och utbyte av idéer för att vi ska lyckas med att utveckla detta, säger Ann Magnuson, docent vid institutionen för kemi - Ångström.

På konferensen presenteras många olika tekniker att framställa bränsle från solenergi och vatten. Det är allt ifrån avancerade solcellsvarianter till biologiska system där bland annat alger används för att ta fram bränsle genom fotosyntes.

– Ungefär 80 procent av all energi världen använder är bränsle. Innan det finns solbränslen kommer solenergi inte att vara så mycket mer än en marginell teknologi. Vår konferens handlar om den forskning som strävar mot att göra det möjligt, säger Ann Magnuson.

Från Uppsala universitet deltar bland annat professor Leif Hammarström, som är ansvarig för Svenska Solenergiplattformen. En annan namnkunnig svensk forskare är Licheng Sun, professor vid KTH, som forskar om konstgjord fotosyntes. Dessutom ges en öppen, populärvetenskaplig föreläsning med den entusiasmerande professor Daniel Nocera från Harvarduniversitetet. Hans föreläsning med titeln ”The global energy challenge: Solutions from science and technology” riktar sig till gymnasister, studenter och andra intresserade.

Tidigare har det inte funnits någon naturlig mötesplats inom det här forskningsfältet, som har expanderat kraftigt de senaste fem åren.

– Vår målsättning är att det här blir den nya, naturliga globala mötesplatsen för solbränsleforskare. International Solar Fuels Conference kommer att vara en konferensserie där värdskapet roterar mellan olika länder och världsdelar vartannat år, säger Stenbjörn Styring, professor vid institutionen för kemi-Ångström, och initiativtagare till konferensserien.

I Sverige startade forskningen om solbränsle redan för drygt 20 år sedan, när Konsortiet för artificiell fotosyntes bildades år 1994 med anslag från Energimyndigheten.

– Vi har satsat på att kombinera olika tekniker med det gemensamma målet att skapa solenergisystem med liknande strukturer som i naturen. Utmaningen är att hitta smarta sätt att lagra energin på, till exempel i vätgas eller i metanol. Nu har forskningen inom biologi och kemi kommit så långt att det är möjligt att lösa, berättar Ann Magnuson.

Programmet kan läsas på konferensens webbplats.

Tid: 26 april – 1 maj

Mer information: www.solarfuel.se

Anneli Waara

Prenumerera på Uppsala universitets nyhetsbrev

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin