Antibiotikaresistensprofessor Cars tilldelas konungens medalj

Otto Cars tilldelas konungens medalj.

Otto Cars tilldelas konungens medalj.

Otto Cars, professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet, har ägnat mer än 20 år till att uppmärksamma omvärlden om antibiotikaresistensens risker. Nu tilldelas han H.M Konungens medalj för sina insatser.


- Det känns förstås väldigt roligt att få erkännande för ett arbete jag gjort i fältet mellan vetenskap och politik i över 20 år, man skulle också kunna kalla det universitetets tredje uppgift . Det har handlat om att med en stark förankring och identitet i vetenskapen paketera informationen och driva den framåt till politiska beslut, såväl nationellt som internationellt, säger han.

Att tålmodigt och med outsinligt engagemang arbeta så länge med att försöka väcka världen i en fråga, hur har det varit? Trodde han då, för 20 år sen, på att man kunde uppnå det internationella engagemang man nu ser?

- Det har förstås varit motigt ibland när det känts svårt att få världssamfundet och WHO att förstå problemet och möta upp med det som krävs. Men oron för framtiden för mina barn, barnbarn och alla andra barn i världen har gjort att jag behållit energin, säger Otto Cars och tillägger:

- Det har förstås inte bara varit jag, det har funnits många, som larmat under årens lopp, Även penicillinets upptäckare Fleming såg denna risk framför sig, redan då. Stödet från Sveriges regering och från Sida och från Uppsala universitet har varit helt avgörande för att jag tillsammans med medarbetare i Sverige och andra länder har kunnat arbeta målmedvetet och långsiktigt.

För närvarande ägnas frågan om antibiotikaresistens stor internationell uppmärksamhet. WHO har nyligen beslutat om en global handlingsplan mot antibiotikaresistens, USA och EU satsar pengar. I Storbritannien står frågan högt på agendan och det finns flera goda exempel på framgång i världen, bland annat i Ghana och i Thailand där man nått resultat för mer ansvarsfull användning av antibiotika. Det internationella nätverket ReAct i Uppsala, som Otto Cars är grundare till, fortsätter sitt opinionsarbete och har under våren lanserat en webb-baserad ”toolbox” som på ett pedagogiskt sätt stödjer rätt beteende och åtgärd på olika nivåer. Och Uppsala universitet har beslutat att starta ett antibiotikacentrum med tvärvetenskapligt fokus.

- Ja, det har varit ett snabbt och brett uppvaknande och när vi nu ser konkreta förslag på lösningar hoppas jag att det går att reparera den skada som uppstått under de många förlorade åren. Men mycket återstår, det behövs politiskt mod, vilja och finansiering.

Den gångna veckans toppmöte Uppsala Health Summit visar att frågan om antibiotikaresistens onekligen är uppe på agendan på högsta nivå och att det finns ett internationellt förtroende för att Uppsala har kompetens inom området. Hur tycker Otto Cars att mötet gick?

- Jag har varit med på väldigt många konferenser, men det som skiljer denna från andra är att den inte handlar om problembeskrivningar. Det har man lämnat bakom sig och fokuserar istället på lösningarna och framtiden. Jag upplevde en stark energi och vilja och det var särskilt bra att så många sydländer var representerade, där de största problemen finns idag.

Den medalj Otto Cars tilldelats är av 8:e storleken i serafimerordens band och kommer att delas ut den 16 juni.

Anneli Waara

Prenumerera på Uppsala universitets nyhetsbrev

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin